NPCG o odstrjelu divojarca: Najveći stepen razumijevanja za životinjski svijet, posebno za područje sa Uneskove liste

Nadzornici smatraju, pošto se krivolov desio na nepristupačnom terenu, kao i na osnovu odjeka koraka prilikom neposrednog susreta, da se radi o dvojici krivolovaca i najvjerovatnije o licima koja dobro poznaju ovaj nepristupačni teren

6987 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) u saopštenju dostavljenom medijima apelovali su na očuvanje bogatog životinjskog svijeta u Nacionalnom parku Durmitor, u vezi sa odstrijeljenim divojarcem od strane krivolovaca u NP Durmitor.

"Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve građane, posebno na lokalno stanovništvo, da pokažu najveći stepen razumijevanja za ukupni životinjski svijet zaštićenih prirodnih područja, a posebno Nacionalnog parka Durmitor koji se nalazi na Uneskovoj listi Svjetske prirodne i kulturne baštine, kao i da odmah prijave svaki oblik nezakonitih aktivnosti, posebno onih kojima se ugrožava životinjski svijet", navodi se u saoštenju.

Juče je u NP Durmitor, nedaleko od mjesta Tepca, odstrijeljena jedinka divojarca, u trećoj godini starosti, rekao je ranije za "Vijesti" izvršni direktor NVO Breznica, Milorad Mitrović.

Povezani članci

23. Decembar 2022.

U NP Durmitor odstrijelili divojarca

"Takođe ističemo da se samo zajedničkim djelovanjem svih nadležnih organa mogu efikasno čuvati prostori nacionalnih parkova. Javno preduzeće očekuje maksimalni stepen saradnje i reakcije svih nadležnih organa kako bi se na najefikasniji način suzbile nezakonite radnje na prostorima zaštićenih područja", ističu iz Nacionalnih parkova.

Navode da je reonski nadzornik Nacionalnog parka Durmitor koji je čuo je odstrijel puške u prijepodnevnim časovima, 23. 12. 2022.godine, na lokaciji ispod Begova polja sa lijeve strane kanjona Tare iznad sela Tepaca, odmah reagovao i obavjestio dežurne nadzornike u Službi zaštite NP.

"Po dobijenoj informaciji, odmah je petoro nadzornika krenulo ka pomenutoj lokaciji sa koje su pretpostavili da se čuo odstrijel, a koja je vrlo nepristupačna i strma. Dvojica nadzornika su ostala na ivici kanjona u cilju kontrole prostora, a trojica su ušla u kanjon u pretragu terena. Na terenu su neposredno po ulasku pronašli dijelove tijela od divojarca", navode u saopštenju.

Kažu da su o svemu su odmah obavjestili dežurnu službu policije na Žabljaku i obezbjedili mjesto događaja. Istovremeno su nastavili sa pretragom terena.

"Na lice mjesta izašli su i službenici policije iz Žabljaka i izvršili uviđaj. Na licu mjesta zatekli su dijelove tijela divojarca, sa kojeg je odrana koža. Nađeno meso je poslije uviđaja, po nalogu policije, odnešeno na čuvanje u Upravnu zgradu NP Durmitor. Pretraga i blokada pomenutog terena od strane nadzornika Parka trajala je do mraka. Cijelo vrijeme akcije nadzornici nisu imali kontakt sa drugim licima niti su registrovali bilo kakvo kretanje na pomenutom terenu. Lica koja su izvršila odstrijel u panici su pobjegla u nepoznatom pravcu. Nadzornici smatraju, pošto se krivolov desio na nepristupačnom terenu, kao i na osnovu odjeka koraka prilikom neposrednog susreta, da se radi o dvojici krivolovaca i najvjerovatnije o licima koja dobro poznaju ovaj nepristupačni teren", kažu iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Dodaju da shodno proceduri svi nadležni organi biće obavješteni i pisanim putem, uz fotoelaborat sa lica mjesta.

"Služba zaštite danonoćno će biti aktivna na ovom, kao i u drugim kritičnim terenima u zoni NP. Uprava Nacionalnog parka pretpostavlja da nije riječ o stranim državljanima već o iskusnim krivolovcima koji vrlo dobro poznaju ovaj teren", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: