Tehničari u Domu zdravlja Herceg Novi lažirali kovid potvrde?

Iz Uprave policije saopšteno da su krivične prijave podnijeli protiv dva medicinska tehničara

33813 pregleda 30 komentar(a)
Uprava policije tužilaštvu podnijela prijave: Dom zdravlja Herceg Novi, Foto: domzdravljahn.me
Uprava policije tužilaštvu podnijela prijave: Dom zdravlja Herceg Novi, Foto: domzdravljahn.me

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom istražuje da li su i na koji način dva medicinska tehničara iz Doma zdravlja u toj opštini falsifikovali potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa.

”Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom je formiralo predmet povodom krivične prijave Uprave policije Centar bezbjednosti Herceg Novi protiv dva lica zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave iz čl. 414 KZ CG. Postupak je u fazi izviđaja”, odgovorili su “Vijestima”.

Iz Uprave policije prethodno su kazali da su službenici odjeljenja bezbjednosti državnom tužiocu u Herceg Novom podnijeli krivične prijave protiv dva medicinska tehničara zbog nezakonitosti prilikom izdavanja kovid potvrda.

”Jedno lice se tereti za krivično djelo falsifikovanje službene isprave, a drugo lice za krivično djelo falsifikovanje isprave”, kazali su iz Uprave policije.

O masovnoj pojavi falsifikovanja kovid potvrda u Herceg Novom nadležne je u januaru ove godine obavijestio Dom zdravlja. Kako je tada saopšteno iz te ustanove, krivična prijava podnesena je protiv NN lica, a o slučaju je obaviješteno i Ministarstvo zdravlja.

Tadašnji direktor Goran Komar kazao je da imaju saznanja da se u Herceg Novom kupuju lažne kovid potvrde i da određeni broj sugrađana, pa i zdravstvenih radnika, na taj način pokušava da izbjegne vakcinaciju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, prvi alarm za povišeni oprez, a kasnije i kontrolu dokumentacije i prijave nadležnima, bila je situacija kada je u domu zdravlja otkriveno da u vakcinalnom kartonu jednog građanina piše da je primio vakcinu Astra Zeneka. U tom momentu, ta vakcina nije bila dostupna u Crnoj Gori i nije se još koristila za imunizaciju stanovništva.

U hercegnovskom Domu zdravlja, u prvim mjesecima masovne vakcinacije, uočili su da se kovid potvrde masovno falsifikuju, a obimnu dokumentaciju o tome predali su policiji.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a otkriveno je i da je otvoren lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani.

”Vijesti” su prije godinu objavile da su centri bezbjednosti Uprave policije iz više opština podnosili krivične prijave zbog lažnih potvrda o vakcinaciji i PCR testova. Iz ODT Podgorica tada je saopšteno da im je policija podnijela šest krivičnih prijava protiv devet fizičkih lica za krivično djelo falsifikovanje krivične prijave. Pojasnili su da je većina, odnosno osam krivičnih prijava riješeno tako što je prema osumnjičenima odloženo krivično gonjenje, dok nijesu ispunili obaveze koje im je utvrdio državni tužilac i platili ukupno 7.600 eura u korist javne ustanove, fonda ili humanitarne organizacije, nakon čega su krivične prijave odbačene.

Slučajevi falsifikovanja kovid potvrda, ali i vakcina, zabilježeni su i u regionu i brojnim svjetskim zemljama.

Bonus video: