Iz Alimentacionog fonda isplaćeno skoro 8.000 eura

Centri za socijalni rad riješili 20 zahtjeva, dok se 222 još obrađuju jer je tražena dopuna dokaza

7120 pregleda 2 komentar(a)
Od alimentacionog fonda do sada se potraživalo oko 9.497 eura, Foto: Shutterstock
Od alimentacionog fonda do sada se potraživalo oko 9.497 eura, Foto: Shutterstock

Država je od 1. novembra do prije dva dana isplatila iz Alimentacionog fonda blizu osam hiljada eura, na osnovu osam rješenja centara za socijalni rad.

Od kada je počela primjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, riješeno je svega 20 zahtjeva za isplatu novca iz Alimentacionog fonda, od 242 koliko ih je podnijeto u tom periodu, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ministar Aleksandar Damjanović juče je rekao da će razmišljati o “drugim modelima” ukoliko se tokom primjene Zakona ispostavi da država na teret preuzima isplatu alimentacija i pojasnio da hiljade ili desetine hiljada osoba imaju problem zbog neplaćanja alimentacije.

Prema dokumentu Ministarstva finansija, Alimentacioni fond do 17. januara primio je deset rješenja centara za socijalni rad, kojima je utvrđeno pravo i iznos privremenog izdržavanja. Četiri rješenja primljena su od bjelopoljskog, tri od podgoričkog, dva od mojkovačkog i jedan od Centra za socijalni rad Danilovgrad.

”Alimentacioni fond je od deset primljenih rješenja izvršio uplatu po osam rješenja, dok su dva za isplatu još u obradi jer su primljena 16. januara. Po osnovu osam rješenja centara za socijalni rad, a po kojima je izvršena isplata, Alimentacioni fond je korisnicima prava na privremeno izdržavanje u navedenom periodu isplatio ukupno 7.913,36 eura. Za dva rješenja koja se nalaze u obradi za isplatu se potražuje iznos od 1.584,36 eura. Ukupan iznos koji se potraživao od Alimentacionog fonda u navedenom periodu je iznosio 9.497,72 eura”, piše u dokumentu.

Ministarstvo finansija je, kroz komunikaciju sa centrima za socijalni rad, dobilo informaciju da je do sada podnijeto ukupno 242 zahtjeva za privremeno izdržavanje, od čega je riješeno 20, dok se ostatak nalazi u obradi jer se od podnosioca zahtjeva tražila dopuna dokaza, pa je ispitni postupak još u toku.

Prema dokumentu, najviše zahtjeva predato je Centru za socijalni rad Podgorica, Golubovci i Tuzi, 83, dok je 29 predato centru za opštine Kotor, Tivat i Budva.

Pravo na privremeno izdržavanje imaju djeca na teritoriji Crne Gore, a uslov za to je da dužnik izdržavanja, odnosno roditelj koji ne plaća alimentaciju, prema sudskoj presudi, dva mjeseca neprekidno u cjelosti, djelimično ne ispunjava tu obavezu ili to čini neredovno. Pod djelimičnim ispunjavanjem obaveze smatra se da dužnik izdržavanja plaća manji iznos od onog koji je određen presudom ili sudskim poravnanjem.

Zakon propisuje da se pod neredovnim ispunjavanjem obaveze smatra kada obveznik izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva, duguje najmanje dvije mjesečne alimentacije. Mjesec u kojem je podnijet zahtjev ne ubraja se u posljednjih 12 mjeseci.

Pravo na privremeno izdržavanje, prema Zakonu, traje sve dok dužnik ne počne u potpunosti da izvršava obavezu određenu presudom, a najkasnije do navršene 18. godine života djeteta. Izuzetak su djeca koja, nakon punoljetstva, zbog bolesti, tjelesnih ili duševnih nedostataka nijesu sposobna za rad, nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje ili ih ne mogu ostvariti iz postojeće imovine.

Iz Vlade su ranije najavili da će obezbijediti neophodna sredstva za alimentacioni fond, koji će se finansirati iz budžeta, sredstava dobijenih prodajom trajno oduzete imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, donacija, uplata privrednih društava po osnovu ugovora o osiguranju, kao i prihoda od igara na sreću...

Bonus video: