Spremni za ljetnju požarnu sezonu

Nikšićki vatrogasci prošle godine intervenisali 1.112 puta, najviše intervencija na nelegalnoj deponiji Mislov do

6696 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od intervencija, Foto: Svetlana Mandić
Sa jedne od intervencija, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki vatrogasci-spasioci imali su prošle godine 1.112 intervencija, što je za deset odsto više u odnosu na godinu ranije.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Slavka Tadića, polovina intervencija bila je u toku ljetnje požarne sezone.

”Ono što najviše zabrinjava je povećan broj intervencija u saobraćajnim udesima, kojih je bilo 57, nažalost i sa smrtnim ishodima”, kazao je Tadić.

Najviše intervencija imali su na nelegalnoj deponiji Mislov do, gdje su intervenisali 226 dana, pojedinim danima i više puta.

”U prošloj godini smo uspješno završili projekat Vatrogasno-spasilačke škole, prve u Crnoj Gori, i obučili 20 vatrogasaca spasilaca od kojih je 18 već angažovano u našoj jedinici. Naša jedinica i grad dobili su i novu vrijednost - obučili smo 20 vatrogasaca spasilaca za ronjenje na otvorenim vodama. Za ljetnju požarnu sezonu smo već sada spremni. Nabavili smo nedostajuću ličnu i kolektivnu zaštitnu opremu, sredili vozila, obučili vatrogasce-spasioce”, kazao je Tadić.

Slavko Tadić
Slavko Tadićfoto: Svetlana Mandić

Novi vatrogasci su im dobrodošli, pošto su se, prema njegovim riječima, stupanjem na snagu izmjena Zakona o zaštiti i spasavanju suočili sa novim/starim problemom - nedostatkom kadra, jer se 12 vatrogasaca spasilaca penzionisalo.

”Planiramo da krajem februara nastavimo sa obukom novog kadra u našoj školi, čime pokazujemo odgovoran odnos prema sugrađanima i profesiji. Želim da istaknem podršku i razumijevanje sa strane lokalne uprave, a rezultat toga je i završen projekat novog vatrogasno-spasilačkog doma koji je počeo sa izgradnjom”, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja.

Novi dom nalaziće se kod kružnog toka za Podgoricu.

Bonus video: