Centar za klimatske promjene: Prijedlog zakona o upravljanju otpadom poslat EK bez konsultacija sa javnošću

Iz Centra za klimatske promjene su ukazali na činjenicu da je Javna rasprava obaveza koju propisuje Uredba o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, kao i da je stručna javnost u više navrata iskazivala interesovanje da bude blagovremeno upoznata sa tim zakonskim tekstom

6109 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore poslala je Evropskoj komisiji (EK) Prijedlog zakona o upravljanju otpadom bez sprovedene javne rasprave, saopšteno je iz Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica.

Oni su rekli da, budući da je riječ o jednom od najznačajnijih ekoloških propisa, nedopustiva netransparenta procedura u izradi prijedloga Zakona.

Iz Centra za klimatske promjene su ukazali na činjenicu da je Javna rasprava obaveza koju propisuje Uredba o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, kao i da je stručna javnost u više navrata iskazivala interesovanje da bude blagovremeno upoznata sa tim zakonskim tekstom.

“U najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za prošlu godinu EK je ocijenila da Crna Gora ima ograničen stepen usklađenosti u oblasti otpada, te da su značajni napori potrebni da se propisi iz te oblasti implementiraju”, navodi se u saopštenju.

EK je, kako su podsjeili iz Centra za klimatske promjene, posebno ukazala na važnost donošenja tog zakona, kao i Državnog plana upravljanja otpadom koji je istekao 2020. godine.

Iz Centra za klimatske promjene su kazali da je neprihvatljiv odgovor iz Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da se obaveza sprovođenja Javne rasprave smatra ispunjenom, jer je održana na početni Nacrt zakona još u mandatu 42. Vlade, i to u avgustu 2018. godine.

“Jer se tekst zakona tokom više od četiri godine mijenjao i dopunjavao, a i sama zainteresovana javnost se tokom dugog vremenskog perioda od četiri godine značajno promijenila”, dodali su iz Centra.

Kako su ukazali, dobra praksa koja je uspostavljena sa EK od otvaranja pregovora Crne Gore sa EU jeste ta da joj se dostavljaju isključivo prijedlozi zakona koji su uključili mišljenja i sugestije svih zainteresovanih strana.

Iz Centra za klimatske promjene su kazali da je Evropski parlament nakon 2018. godine donio i izmijenio određene propise iz ove oblasti koji bi morali da budu ugrađeni u novi Zakon.

„U slučaju da to nije urađeno, a što se ne može ni znati jer zakon nije dat na uvid javnosti, nakon 5 godina čekanja Crna Gora će dobiti propis u koji nisu prenesena najnovija akta EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra za klimatske promjene su ocijenili da će u narednom Izvještaju EK Crna Gora, kao i prethodnih godina, dobiti istu ocjenu o ograničenoj usklađenosti u važnoj oblasti kao što je upravljanje otpadom.

Bonus video: