Dopunski rad može, ali u jednoj ustanovi

Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti naišao je u decembru prošle godine na kritiku zaposlenih u zdravstvu, jer je Vlada pokušala da im ukine pravo na dopunski rad u privatnim ustanovama

4645 pregleda 7 komentar(a)
Ministarstvo nije prihvatilo brisanje sporne odredbe, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo nije prihvatilo brisanje sporne odredbe, Foto: Zoran Đurić

Ministarstvo zdravlja nije prihvatilo predloge ljekara da se iz Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti izbriše odredba, kojom se ukida dopunski rad kod privatnika. Ipak, taj resor odlučio je da koriguje sporni član zakona na način što će i dalje dopuštati da zdravstveni radnici iz domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra rade u privatnom sektoru, ali pod posebnim uslovima i u samo jednoj ustanovi.

Prema izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu zakona, Ljekarska komora tražila je brisanje člana 112, smatrajući da se kosi sa Ustavom i da se ograničavanjem slobodne volje ljekara zdravstvenih radnika na izbor poslodavca i favorizuju javne zdravstvene ustanove čiji je osnivač država na štetu ustanove čiji je osnivač fizičko ili pravno lice.

Ministarstvo zdravlja taj predlog je odbilo.

”Procijenjeno je da se navedeni član koriguje na način što je propisano da se zdravstvenom radniku, odnosno saradniku, dozvoli da pod propisanim uslovima može da zaključi ugovor o dopunskom radu i sa jednom privatnom zdravstvenom ustanovom”, navodi se u izvještaju koji je juče objavilo Ministarstvo.

Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti naišao je u decembru prošle godine na kritiku zaposlenih u zdravstvu, jer je Vlada pokušala da im ukine pravo na dopunski rad u privatnim ustanovama.

Prema tom nacrtu, zdravstveni radnici i saradnici, zaposleni sa punim radnim vremenom u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, ne mogu da obavljaju dopunski rad. Izuzetno, dopunski rad se može obavljati uz pisanu saglasnost direktora u toj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali isključivo u onima čiji je osnivač država, odnosno opština i u obrazovnoj ustanovi u ukupnom trajanju do jedne polovine punog radnog vremena.

I ljekari Kliničkog centra, njih više od 200, tražili su od ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da povuče Nacrt zakona, kojim se ukida pravo na dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Oni su apelovali na predstavnike parlamentarnih partija da ne budu saučesnici u donošenju nestručno napisanog zakona koji će imati dalekosežne posljedice po građane.

Na kritiku javnosti, pogotovo privatnog sektora, naišla je i odredba po kojoj nosilac djelatnosti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, doktor medicine ili stomatologije, ne može biti stariji od 66 godina. Ministarstvo nije prihvatilo predloge da se briše ova odredba, uz obrazloženje da je u skladu sa Zakonom o radu, kojim je propisano da osoba koja napuni 66 godina stiče uslov za prekid radnog odnosa po sili zakona.

Bonus video: