Asocijacija menadžera Crne Gore sa UNICEF-om radi na stvaranju radnog okruženja po mjeri porodice

"U nordijskim zemljama, u posljednjih 50 godina, ove politike dovele su do povećanja rasta BDP-a po glavi stanovnika i do 20 odsto. Zaposlene žene u prilici su da ostvare svoje potencijale i osjećaju se ispunjeno, dok istovremeno povećavaju porodične prihode i podstiču ekonomski rast", istakao je Santander

3768 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: UNICEF u Crnoj Gori
Ilustracija, Foto: UNICEF u Crnoj Gori

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) i UNICEF su saopštili da je važno zakonom omogućiti da majke i očevi u Crnoj Gori istovremeno koriste roditeljsko odsustvo, kako bi djeca dobila kvalitetnu porodičnu brigu, naročito odmah po rođenju.

To se navodi u zajedničkom saopštenju AMM -a i UNICEF-a u Crnoj Gori, kao i da "javni i privatni sektor mogu pomoći ekonomskom rastu države uspostavljajući radno okruženje koje jednako podržava žene i muškarce da rade i imaju porodicu".

"Na osnovu globalnih smjernica UNICEF-a, AMM ove godine organizuje nominaciju za poslodavca s najboljom politikom po mjeri porodice. Nagrada će biti uručena na dodjeli godišnjih nagrada, Naj menadžerima i preduzetnicima u maju ove godine", ističe se u saopštenju.

Predsjednik AMM Budimir Raičković je kazao da su za zadovoljstvom podržali ovu ideju i uvrstili ovu kategoriju, kako bi afirmisali i stimulisali poslodavce i kompanije da podrže djecu, žene i porodice.

"Kompanije koje pored rezultata u fokus stavljaju zadovoljstvo i potrebe zaposlenih njihovih porodica i djece imaju budućnost, a ovakav pristup u daljem na nivou države ima mnogostruke benefite po ekonomsko socijalni razvoj i prosperitet", kazao je Raičković.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander je naglasio da podržavajući "žene da ostvare zdrav balans između posla i privatnog života, podstiče se ekonomski rast".

"U nordijskim zemljama, u posljednjih 50 godina, ove politike dovele su do povećanja rasta BDP-a po glavi stanovnika i do 20 odsto. Zaposlene žene u prilici su da ostvare svoje potencijale i osjećaju se ispunjeno, dok istovremeno povećavaju porodične prihode i podstiču ekonomski rast", istakao je on.

Za britansku ambasadorku u Crnoj Gori Karen Medoks, ključno je uz povećanje učešća žena u radnoj snazi i stvaranje više mogućnosti i za muškarce i za žene.

Medoks smatra da se time obezbjeđuje bolja briga o djeci i bolja podrška muškarcima i ženama.

"Kroz roditeljsko odsustvo i politike po mjeri porodice, muškarci podjednako kao i žene, mogu da odluče da li će preuzeti ulogu čuvanja djece kod kuće, i da li i kako to uskladiti sa poslom. Poslodavci imaju ulogu u pomaganju muškarcima i ženama da preispitaju i oslobode se društvenih očekivanja o rodnim ulogama koje ponekad ograničavaju njihove izbore", tvrdi Medoks.

Mladi reporteri UNICEF-a vide politike po mjeri porodice kao neophodne da bi jedan poslodavac bio privlačan mladima, koji su radna snaga budućnosti.

"Da bi poslodavci bili privlačni mladima, oni moraju voditi računa o našem mentalnom zdravlju. Na poslodavcima je da pronađu način da svoje zaposlene učine srećnijima, jer samo je odmoran i srećan radnik produktivan“, kazala je mlada reporterka Dunja Petričević.

U saopštenju se dodaje da je fokus nominacije u Crnoj Gori za uspješno sprovođenje politika po mjeri porodice, na podršci privatnog sektora zaposlenim roditeljima kroz ulaganja u kvalitetnu i pristupačnu brigu o djeci uzrasta od jedne godine do šest godina.

"Kompanije mogu da pokriju mjesečne naknade za pohađanje vrtića, dječje dodatke i plaćeno odsustvo roditeljima koji brinu o djeci kad se razbole tokom prvih godina", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se mogu pokrivati i izdaci za dnevni boravak ili brigu o djeci nakon nastave tokom prvih razreda osnovne škole dok roditelji ne završe radni dan i pridruže im se kod kuće.

"Fokus je i na promovisanju roditeljskog odsustva za očeve i na podršci roditeljima da koriste fleksibilno radno vrijeme", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: