Turska će nastaviti da podržava razvoj kapaciteta VCG

Kalkavan je najavio mogućnost školovanja crnogorskih kadeta na vojnim obrazovnim ustanovama Turske, kao i razmatranje mogućnosti za unapređenje pravnog okvira za snažnije prisustvo turske vojne industrije u Crnoj Gori

2957 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Turska je spremna da nastavi da podržava razvoj kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore (VCG), saopštio je turski ambasador u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

On je danas u Ministarstvu odbrane (MOD), razgovarao sa načelnikom Generalštaba VCG Zoranom Lazarevićem.

Kako je saopšteno iz MOD, Kalkavan je zahvalio na saosjećanju, razumijevanju i podršci Crne Gore u teškom periodu u kojem se našao turski narod nakon razornih zemljotresa.

On je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i posvećenost za dalje unapređenje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom.

„Potvrdio je apsolutnu spremnost Turske za nastavak pružanja podrške daljem razvoju kapaciteta i sposobnosti VCG“, navodi se u saopštenju.

Kalkavan je najavio mogućnost školovanja crnogorskih kadeta na vojnim obrazovnim ustanovama Turske, kao i razmatranje mogućnosti za unapređenje pravnog okvira za snažnije prisustvo turske vojne industrije u Crnoj Gori.

Lazarević je, kako se navodi, izrazio žaljenje i saosjećanje sa turskim narodom povodom razornih zemljotresa koji su pogodili tu državu.

On je kazao da je saradnja VCG i Oružanih snaga Turske izuzetno uspješna i sadržajna.

„Posebno je istakao zajedničko učešće na različitim vidovima obuke i vježbama, kako kroz bilateralnu, tako i multilateralnu saradnju“, kaže se u saopštenju.

Lazarević je naglasio važnost napretka turske vojne industrije, dodajući da je Crna Gora zainteresovana za korišćenje turskih proizvodnih kapaciteta za opremanje i modernizaciju VCG.

„On je upoznao sagovornika sa naporima koje MOD i VCG čine na unapređenju regionalne stabilnosti i bezbjednosti, ali i angažovanjem u mnogobrojnim međunarodnim misijama i operacijama“, naveli su iz Ministarstva.

Lazarević i Kalkavan su, kako je saopšteno, iskazali zadovoljstvo sastankom i dodali da očekuju dalje jačanje saradnje dvije države u oblasti odbrane.

Bonus video: