Tvrde da testiraju sumnjive na kovid

Iz Doma zdravlja glavnog grada kažu da je sve što rade za dobrobit pacijenata

7741 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja u Tološima (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Dom zdravlja u Tološima (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Dom zdravlja Podgorica tvrdi da insistiraju na testiranju na koronavirus svih pacijenata koji imaju simptome respiratorne infekcije, ali ne odgovaraju na navode građana da im pojedini izabrani doktori traže negativan nalaz i ako dolaze da produže terapiju ili zakažu neki specijalistički pregled.

”Poželjno je i insistiramo na testiranju na kovid kod svih pacijenata sa prisutnim simptomima respiratorne infekcije, kao što su kašalj, bol u grlu, curenje ili zapušenost nosa. Razlog za to su bolja i pravilna orijentacija u pogledu savjetovanja i liječenja pacijenata. Takođe, dijagnostički protokoli nalažu testiranje pacijenata na koronavirus kod svih pacijenata suspektnih na isti virus. Međutim, nerijetko se desi da pacijent koji nije testiran na koronavirus bude pregledan u van-kovid ambulanti, a da se testiranje naknadno obavi po preporuci medicinskog osoblja. Imamo i situacije kada pacijenti dođu u kovid centar radi testiranja, rezultat bude negativan, ali ipak ljekar obavi pregled i propiše terapiju ukoliko je potrebno”, piše u odgovoru Doma zdravlja.

Kazali su i da sve što medicinsko osoblje Doma zdravlja sporovodi u svakodnevnom radu ima isti cilj - dobrobit pacijenata.

Pojedini pacijenti Doma zdravlja u Golubovcima prošle sedmice tvrdili su da im pojedini izabrani doktori za odrasle traže negativan test na koronavirus prilikom zakazivanja posjete, iako to nije zakonska obaveza i nemaju simptome respiratorne infekcije.

Više pacijenata potvrdilo je “Vijestima” da su prethodne sedmice bili prinuđeni da putuju do Podgorice, kako bi uradili test na koronavirus i negativan nalaz donijeli izabranoj doktorki. Kazali su da to, navodno pravilo, ne važi prilikom posjete izabranom doktoru za djecu u Domu zdravlja u Golubovcima. U međuvremenu, i pacijenti drugih domova zdravlja u glavnom gradu kazali su da postoji slična praksa i da im se negativan test traži prilikom posjete koja nije zakazana zbog simptoma respiratorne infekcije.

Bonus video: