Joković najavio dronove i opremu za zaštitu Lima, rekao da su potrebne represivne mjere

Euromost u Plavu organizovao međunarodnu konferenciju: "Kako zaštiti rijeku Lim od Plavskog jezera do Drine"

1645 pregleda 9 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Euromost
Sa konferencije, Foto: Euromost

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković najavio je da će obezbijediti komunalnim opštinskim policijama dronove, kao i opremu potrebnu za zaštitu rijeke Lim.

To je saopšteno iz nevladine organizacije Euromost, koja je 14. mart - Međunarodni dan rijeka obilježila u Plavu, međunarodnom konferencijom: "Kako zaštiti rijeku Lim od Plavskog jezera do Drine".

Joković je, kako su kazali, rekao da se moraju sprovoditi represivne mjere, kao i edukacija građana.

Osim ministra, na konferenciji su bili i predsjednici i predstavnici opština u Crnoj Gori, Srbiji i bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske kroz koje Lim prolazi, predstavnici međunarodnih organizacija, sportskih ribolovnih društava, udruženja iz tri države, predstavnika Uprave voda, Agencije za zaštitu životne sredine, Direktorata za ribarstvo i drugi.

"Veliki odaziv na ovaj događaj je pokazao da su svi zainteresovani da zajednički vrate ovu rijeku tamo gdje joj je mjesto, među najčistijim rijekama u Evropi", ističu iz Euromosta.

Na konferenciji je, kako navode, dogovoreno da Joković u narednom periodu organizuje međuvladin sastanak u Crnoj Gori, na koji će biti pozvani predstavnici Vlade Srbije, BiH i entiteta RS, i na kojem će se nastaviti dijalog o rijeci Lim, započet na sastanku 2021.godine u Bosni i Hercegovini.

Takođe je dogovoreno da Opština Priboj u ovoj opštini organizuje međuopštinski sastanak predsjednika opština iz Crne Gore, Srbije i RS, kroz koje prolazi rijeka Lim, na kojem će dogovoriti zajedničke aktivnosti u cilju zaštite te rijeke.

"Jedan od zaključaka je da se Vladi Crne Gore ukaže na važnost nastavka projekta izgradnje regionalne deponije za Sjeverni region, koji je stopiran zbog nedostatka sredstava, jer su sva privremena odlagališta na sjeveru Crne Gore neuslovna, dok privremeno odlagalište Opštine Bijelo Polje koje se nalazi u Dobrakovu, kao i Opštine Andrijevica, nose i ogroman rizik da se obruše ne samo na magistralu, već i u samu rijeku Lim", ističu iz Euromosta.

Takođe je dogovoreno da opštine formiraju i svoje radne grupe, koje će u svojim opštinama raditi na zaštiti rijeke.

Bonus video: