Vuković: Nikšić - kuća jednako prostrana i udobna za sve

"Želimo da danas uspostavimo tradiciju koja će trajati i kada pođemo sa ovih funkcija i da ćemo uvijek svi pozivati na poštovanje svih ljudi, vjera i konfesija, na poštovanje različitosti i čuvanja tog bogatstva“, poručio je predsjednik SO

23293 pregleda 18 komentar(a)
Na iftaru u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Na iftaru u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je večeras po prvi put, na inicijativu predsjednika Skupštine opštine (SO) Nemanje Vukovića organizovan iftar za sugrađane islamske vjeroispovijesti.

Predsjednik SO istakao je da je velika čast i zadovoljstvo biti domaćin iftara.

"Živim za međusobno uvažavanje i poštovanje i zaista baštim te multinetničke i multikonfeksionalne vrijednosti Crne Gore i ne želim da to postane narativ. Trudiću se da djelima svjedočimo ono što govorimo, da svjedočimo taj suživot, međusobno poštovanje i ljubav i da ljubomorno čuvamo i njegujemo bogatstvo različitosti koje imamo", kazao je Vuković.

Poručio je da je Nikšić grad za sve - "kuća jednako prostrana i udobna za ljude svih vjera i nacija."

"Želimo da danas uspostavimo tradiciju koja će trajati i kada pođemo sa ovih funkcija i da ćemo uvijek svi pozivati na poštovanje svih ljudi, vjera i konfesija, na poštovanje različitosti i čuvanja tog bogatstva“, poručio je predsjednik SO.

Imam Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, Damir Hodžić istakao je da je Ramazan poseban i najljepši mjesec za pripadnike islamske vjeroispovijesti. Zahvalio se Opštini i Vukoviću što su odlučili da šire praksu koja postoji u drugim opštinama.

iftar u niksicu
foto: Svetlana Mandić

"Opštine pozivaju postače ili vjernike islamske vjeroispovjesti na okupljanje ovim lijepim povodom. Ovo je prvi put da se organizuje iftar u našem gradu i pričinjava nam veliko zadovoljstvo. U Nikšiću živi oko 2.000-2.500 pripadnika islamske vjeroispovjesti. Ovo je način koji treba da bude praksa svima nama, da se zajednički upoznajemo i da se širi ta međureligijska i međunacionalna ljubav kako bi nam išli bolji dani, bolje godine u ovoj našoj prelijepo državi, u miru, slozi i toleranciji jedni prema drugima“, kazao je Hodžić.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da suživot treba da svjedočimo tako što ćemo jedni druge poštovati.

iftar u niksicu
foto: Svetlana Mandić

"Ne moramo u svemu da se slažemo, ali treba jedni druge da poštujemo. Na ovaj način svjedočimo svim onim univerzalnim vrijednostima koji svaka religija ima. Htjeli smo da pošaljemo poruke suživota, međusobnog poštovanja i ljubavi. Mislim da smo u tome uspjeli. Iftar će biti jedna lijepa praksa", poručio je Kovačević.

Bonus video: