Đak sa mnogo interesovanja - Nikola Kovač je zlata vrijedan ekolog i informatičar

Učenik Gimnazije Kotor Nikola Kovač samo u aprilu obradovao sa dva prva mjesta na dva međunarodna takmičenja

26789 pregleda 2013 reakcija 16 komentar(a)
Nikola Kovač, Foto: Privatna arhiva
Nikola Kovač, Foto: Privatna arhiva

Samo u martu, Nikola Kovač, učenik drugog razreda Gimnazije u Kotoru, okitio se sa dva zlata. Bio je prvi na republičkom nivou Međunarodnog takmičenja talentovanih učenika iz informatike Bor - INFOS 2023, čime je stekao plasman na međunarodni nivo, koji će biti održan u maju. Prvo mjesto Nikola je osvojio i na okružnom nivou Međunarodnog takmičenja talentovanih učenika Bor “Nacionalna ekološka olimpijada” NEO 2023. i plasirao se za republički nivo takmičenja 29. aprila.

I nisu to jedina takmičenja u kojima je učestvovao. Đak sa mnogo interesovanja, u razgovoru za “Vijesti”, on poručuje da, iz čega god da se takmičite, treba koristiti sva već stečena znanja.

Zašto informatika i ekologija? Da li si se i ranije takmičio u tim oblastima, gdje i kada?

Neko sam ko ima širok spektar različitih interesovanja. Informatika i ekologija su samo neka od njih. Želja da naučim nešto novo i pokažem koliko sam upućen u te oblasti navela me je da se prijavim na “Međunarodno takmičenje talentovanih učenika iz informatike” i na “Nacionalnu ekološku olimpijadu”. Oba takmičenja organizuju se na tri nivoa (okružnom, republičkom i međunarodnom) od strane Centra za razvoj kreativnosti “Cezar” i Regionalnog centra za talente Bor, u saradnji sa Zavodom za školstvo. I u protekle dvije godine učestvovao sam na istim takmičenjima i takođe ostvarivao zapažene rezultate, prva mjesta na sva tri nivoa.

Što se drugih ekoloških takmičenja tiče, još od šestog razreda učestvujem na konkursu Mladih eko-reportera, gdje u raznim kategorijama (eko-članak, foto-priča, video reportaža) nižem brojne uspjehe. Na tom takmičenju dosad sam osvojio devet nagrada na državnom i dvije na međunarodnom nivou u Danskoj (drugo i treće mjesto). Takođe, vrijedno pomena je i to da sam osvojio specijalnu nagradu na takmičenju “International Collaboration 2020”, u organizaciji Mladih eko-reportera. Naravno, tu je i moj naučni rad “Biodizel - gorivo ekološke budućnosti”, koji sam odbranio na ovogodišnjoj “Zimskoj školi nauke Prona”, čiji sam bio polaznik.

Nikola je na takmičenju “Dabar” lani osvojio treće mjesto
Nikola je na takmičenju “Dabar” lani osvojio treće mjestofoto: Privatna arhiva

Kada je, pak, informatika u pitanju, u devetom razredu osvojio sam prvo mjesto na republičkom takmičenju - Micro:bit takmičenje u kodiranju i programiranju. Od posebnog je značaja i osvojeno treće mjesto na prvom Međunarodnom takmičenju iz informatike, računarstva i informatičkog razmišljanja “Dabar”, u kategoriji “Giga Dabar” za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. Takmičenje je podržano od strane Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kakva znanja u tim oblastima stičeš u školi i da li je to dovoljno ili se i sam informišeš na te teme?

Kada se takmičite, neophodno je koristiti sva raspoloživa znanja koja možemo steći u školi. Stoga je uvijek važno da povezujem sve što naučim, ali smatram da je uz to od suštinske važnosti dodatno se informisati na teme koje su trenutno predmet proučavanja. Drugim riječima, potrebno je posjedovati dovoljno interesovanja, strpljenja i motivacije. Naravno, kada naiđem na prepreku u učenju, tu su profesori kojima se bilo kada mogu obratiti za pomoć. Zato bih se ovim putem zahvalio mojim mentorima, profesoru Nenadu Meštroviću (informatika) i profesorici Fikreti Adrović (ekologija).

Koliko se materija koja je tretirana na takmičenjima razlikuje u odnosu na redovno školsko gradivo? Šta je zanimljivije, koji koncept i zašto?

Ako posmatramo pomenuta takmičenja, rekao bih da postoji sličnost sa onim što je predviđeno redovnim programom. Ekologiju kao granu biologije sam izučavao u devetom razredu, a informatiku od šestog do devetog razreda osnovne, odnosno u prvom razredu srednje škole. Ključna razlika je u obimu informacija koje treba usvojiti. Koncepti generalno gledano liče jedan na drugi, s tim što takmičenje češće zahtijeva primjenu logike i kreativnog načina razmišljanja.

Ovo takmičenje iz ekologije, koje se nalazi u kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, bilo je prilika da se detaljnije upoznam sa razvojem ekologije kao relativno mlade nauke, njenim pravcima, teorijama očuvanja životne sredine, njenim osnovnim elementima i principima održivog razvoja.

S druge strane, mnogi miješaju termine: informatika i programiranje. U velikoj mjeri imaju dodirnih tačaka, ali nisu jedna drugoj identična oblast. Takmičenje u Boru više se zasniva na teorijskoj informatici, tj. istorijatu razvoja različitih tipova računara, računarskom hardveru i njegovim osnovnim komponentama. Programiranje je oblast sa kojom sam se, kao što sam već naglasio, donekle susreo u osnovnoj školi, ali ujedno je nešto što bih tek volio naučiti.

Da li već razmišljaš o budućem zanimanju i da li će ono imati veze sa nekom od ove dvije oblasti ili ćeš to možda spojiti u jednu?

To je pitanje koje se sve češće nameće, ali jedno od rijetkih na koje i dalje nemam precizan odgovor. Pored informatike i biologije, takmičim se još iz hemije, matematike; učestvujem na brojnim literarnim konkursima, a u slobodno vrijeme igram šah i stoni tenis. Od svih tih oblasti, teško je odlučiti se za jednu, što predstavlja problem u odabiru mog budućeg zanimanja. Volio bih da sve mogu spojiti u jedno, ali to je nažalost prosto nemoguće. Najviše me privlače prirodne nauke, a koja sfera konkretno, ostaje da razmislim. Drugi sam razred Gimnazije, ima još vremena da odlučim. U svakom slučaju, nastojim da ne zanemarim ono što mi dobro ide.

Bonus video: