Fondacija "Čini dobro" realizovala akciju davanja krvi: "Uslovi za sigurniju budućnost roditelja, djeteta..."

"Svjedoci smo činjenice da svakom četvrtom čovjeku u nekom trenutku života je potrebna transfuzija krvi", rekla je direktorica Fondacije "Čini dobro" Marija Manja Jovović

2559 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa akcije, Foto: Fondacija Čini dobro
Detalj sa akcije, Foto: Fondacija Čini dobro

Fondacija "Čini dobro" saopštila je da je realizovala još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Daj krv, produži život".

U saopštenju se dodaje da je ovog puta, akcija okupila zaposlene iz IT i bankarskog sektora, kao i studente Univerziteta Crne Gore.

"Svjedoci smo činjenice da svakom četvrtom čovjeku u nekom trenutku života je potrebna transfuzija krvi. Zato smo, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, odlučili da organizujemo tri puta godišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi. Na taj način doprinosimo obezbjeđivanju zaliha krvi, kao lijeka humanog porijekla, čime se stvaraju uslovi za sigurniju budućnost nečijeg roditelja, djeteta, prijatelja ili kolege", istakla je direktorica Fondacije "Čini dobro" Marija Manja Jovović.

Dobrovoljno davanje krvi
foto: Fondacija Čini dobro

Ona je dodala da ih raduje činjenica da se broj dobrovoljnih davalaca krvi iz akcije u akciju povećava.

"Sve to utiče na promjenu svijesti, posebno kod mladih, o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi. Napomenula bih da davanje krvi, osim humane strane, davaocu pruža i mogućnost provjere zdravstvenog stanja, dok samo davanje krvi podstiče koštanu srž na stvaranje novih krvnih ćelija", rekla Jovović.

PR menadžerka Zavoda za transfuziju krvi Anđela Vukčević saopštila je da krv može donirati osoba od 18 do 65 godina sa tjelesnom masom preko 50 kilograma.

"Muškarci mogu donirati krv na svaka tri, a žene četiri mjeseca, što znači da muškarci krv mogu dati četiri puta, a žene tri puta godišnje. Muškarcima se uzima 450 ml, a ženama 400 ml krvi. Specijalne pripreme za doniranje krvi nijesu potrebne. Međutim, dobrovoljni davalac krvi treba da bude naspavan i da ima lagani doručak. Nakon darivanja krvi dobrovoljni davalac može da se vrati normalnim životnim aktivnostima, uz preporuku da toga dana pije malo više tečnosti i da izbjegava teže fizičko naprezanje", poručila je Vukčević.

Dobrovoljno davanje krvi
foto: Fondacija Čini dobro

Ona se zahvalila Fondaciji "Čini dobro" na podršci koju pruža Zavodu u prikupljanju krvi.

"Takođe bih pozvala kompanije, fondacije i organizacije da slijede primjer Fondacije "Čini dobro" i pridruže se akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Uključivanje u ovakve aktivnosti ne samo da će pomoći u spašavanju života, već će ojačati osjećaj zajedništva i solidarnosti među ljudima", kazala je Vukčević.

Bonus video: