Čestitke za 1. maj: Spajić za sedmočasovno radno vrijeme; Konjević: Potrebna suštinska borba

Prvi maj je kao i u većini zemalja svijeta, državni praznik i u Crnoj Gori

34445 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2023. 14:31h

Funkcioneri političkih partija čestitali su 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Spajić: Evropom sad 2.0 idemo ka unapređenja položaja radnika

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je da će programom "Evropa sad 2.0" predložiti skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati, odnosno na sedmočasovno radno vrijeme.

Spajić je građanima čestitao 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Nakon implementacije programa Evropa sad 1.0 kojim je u Crnoj Gori vraćeno dostojanstvo radnika i duplirana minimalna zarada, Evropom sad 2.0 idemo korak dalje ka cilju unapređenja položaja radnika u Crnoj Gori. Podaci nam govore da u Crnoj Gori zaposleni imaju jednu od najdužih radnih nedelja u Evropi i to u prosjeku preko 42 sata, što je više u odnosu na prosjek zemalja EU za čak 6 sati nedeljno, a čujemo da svi pričaju o evropskim standardima. Zato Evropom sad 2.0 predlažemo skraćenje punog radnog vremena sa 40 sati na 35 sati, odnosno na sedmočasovno radno vrijeme", naveo je Spajić.

Dodao je i da je zadovoljan i odmoran zaposleni inovativniji, produktivniji i lojalniji.

"Što doprinosi povećanju profita poslodavaca, a veći profit poslodavaca doprinosi i većim prihodima države. Biće više vremena za porodicu, prijatelje i širu zajednicu. Dakle, i ovaj program kada bude predstavljen u cjelosti, će imati pozitivan uticaj i na zaposlene i na poslodavce i na državu. Zato, sat vremena manje je ustvari sat vremena više. Zaustavimo sat. Evropa sad 2.0", poručio je Spajić.

Konjević: Potrebna suštinska borba kako bi zaposleni i penzioneri imali uslove kao kolege u zemljama EU

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) kazao je da je 1. maj, Međunarodni praznik rada, samo jedna od svakodnevnih prilika da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju radnici iz svih društvenih oblasti u Crnoj Gori.

"Kao partija možemo se podsjetiti dobrih stvari koje smo uradili u proteklom periodu kroz borbu za slobodne dane praznika, veću minimalnu platu i penziju, pluralizam sindikalnog organizovanja i mnoge druge zakonske inicijative, ali ne možemo biti zadovoljni današnjim položajem i pravima radnika i penzionera. U obavezi smo da kao društvo na nove izazove damo brza i efikasna rješenja, poput danas aktuelnog rasta stanarina za 30.000 crnogorskih porodica, nejednakosti na tržištu rada izazvanih populističkim potezima ili problema u zdravstvenom sistemu", naveo je Konjević.

Poručio je i da je umjesto, često kurtoaznih čestitki, potrebna suštinska borba kako bi zaposleni u Crnoj Gori i penzioneri imali uslove kao što imaju njihove kolege u zemljama EU.

Konjević
Konjevićfoto: Boris Pejović

"U svoje lično ime i u ime Socijaldemokratske partije, svim crnogorskim radnicima želim srećan međunarodni Dan rada", naveo je Konjević

SD: Fleksibilno radno vrijeme, izbor smjene, balans privatnog i poslovnog

Rodno osviješćen poslodavac, koji svoju politiku kreira kroz rodnu analizu i rodno odgovorno poslovanje, zna da ukoliko ima sluha za potrebe svojih zaposlenih, dobija sve najvrednije elemente za uspjeh, razvoj i rast kompanije, kazao je potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

Iz SD-a su, povodom Međunarodnog praznika rada, podsjetili na inicijativu za balans između privatnog i poslovnog života koju je ta partija prije godinu dana poslala Socijalnim partnerima.

Kako je saopšteno iz te partije, navedena inicijativa podrazumijeva niz mjera kojima se, prema njihovom mišljenju, olakšava briga o djeci i paralelno ispunjavanje poslovnih obaveza, ali ne nauštrb poslodavca.

Raščanin Radičević i Mugoša
Raščanin Radičević i Mugošafoto: Socijaldemokrate Crne Gore

"Dio mjera se odnosi na sve roditelje, a dio na one koji imaju veće zahtjeve pred sobom – samohrani, roditelji djece do tri godine starosti,kao i oni koji brinu o drugim članovima porodice, kojima je potrebna pomoć" navode iz SD-a.

Iz te partije su podsjetili na mjere koje su predložili.

"Fleksibilnije radno vrijeme za brigu o djeci do tri godine starosti, određivanje dodatne plaćene dane odsustva ili fleksibilnog vremena prilikom prilagođavanja djece prilikom polaska u vrtić ili školu, omogućavanje izbora smjene-kod smjenskog rada od strane poslodavaca, za roditelja koji se samostalno stara o djetetu ili drugi roditelj zbog prirode posla nije u mogućnosti da ima izbor oko smjenskog rada" precizirali su iz SD-a.

Dodaju i kako je jedna od predloženih mjera omogućavanje odmora od nedelju dana zaposlenima, prilikom školskog raspusta djece.

"...poslodavci sa većim brojem zaposlenih da organizuju u okviru svoje organizacije čuvanje djece dok su roditelji na poslu (oformiti dječji kutak u okviru preduzeća – čuvanje djece, igraonice, boravak), da se prepozna važnost uloge oca u prvim danima nakon rođenja djeteta (zakonski propisana tri dana produžiti do 10, kako bi otac se aktivnije uključio u obaveze i povezao sa svojim djetetom) kao i da se obezbijedi najmanje pet plaćenih dana godišnje zaposlenom koji brine o drugim članovima domaćinstva- zbog bolesti ili nemogućnosti da sami o sebi brinu" dodali su.

Fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, mogućnost nadoknade izgubljenih sati usljed staranja o djeci ili starijim članovima porodice kao i vrijeme za usavršavanje i dodatnu edukaciju su još neke od mjera koje je SD predložila.

Inicijativu su, kako se navodi, u saradnji sa Socijalnim partnerima, pokrenuli i izradili Forum žena Socijaldemokrata na čelu sa predsjednicom Foruma Ivanom Raščanin Radičević, te Mugoša.

“Mnoge od navedenih mjera su potpuno besplatne i zahtijevaju samo malo fleksibilnosti i planiranja radnog procesa. Ukoliko se iste budu primijenile, kreiraće jedan potpuno drugačiji poslovni i porodični ambijent. To će značiti bolju porodičnu organizaciju i više vremena za privatne obaveze, ali ne nauštrb poslodavca. Za takve izmjene socijalni partneri su prošle godine, tokom naših razgovora, pokazali otvorenost i podršku”, rekla je Raščanin Radičević.

Mugoša navodi da mjere moraju biti takve da obezbjeđuju jednake šanse za žene i muškarce.

Medojević: U Crnoj Gori samo mafija slavi 1. maj, jedino ona radi

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević ocijenio je da danas u Crnoj Gori "samo mafija slavi 1. maj" jer "jedino ona rad".

"U Crnoj Gori samo 57 odsto radno sposobnih stanovnika ima neki posao. Najniža stopa zaposlenosti u Evropi. To praktično znači da skoro svaki drugi radno sposobni stanovnik Crne Gore je van tržišta rada. Radna neaktivnost je posebno visoka kod žena. Svakom, ko bilo šta zna o ekonomiji, jasno je da je najveći strukturni i razvojni problem Crne Gore mali broj radnih mjesta i mali BDP, skoro bez novostvorene vrijednosti", naveo je Medojević.

Medojević
Medojevićfoto: Luka Zeković

Dodaje da je ekspanzija parazitskih vještački izmišljenih radnih mjesta u birokratiji koja ne pružaju nikakve usluge ni privredi ni građanima, podstaknuta populističkim političkim programima koji imaju za cilj samo sticanje jeftinih političkih poena i prigrabljivanje vlasti, koja se onda koristi za lično bogaćenje".

"Demagogija, jeftini populizam, neoliberalni bankarski fašizam, parazitska ekonomija finansirana zaduživanjem, ekonomija šverca droge i cigareta i pranja prljavih para ne može dovesti do održivog rasta i razvoja naše zemlje i izlaska iz siromaštva skoro polovine naše populacije. Naprotiv, ovako bolesni model nepogrešivo vodi ka dužničkoj krizi, bankrotu javnih finansija, socijalnom raslojavanju, nestabilnosti i krizama. Samo radikalne reforme vode ka ozdravljenju i spasu naše države i naroda", naveo je Medojević.

Borovinić Bojović: Zadovoljni radnici doprinose napretku društva

Jedna od osnovnih obaveza kako države, tako i lokalnih samouprava, je da obezbijede adekvatan ambijent i uslove da on može da profesionalni aspekt života realizuje na što većem nivou, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, ona je svim građanima Podgorice i Crne Gore čestitala 1. maj, Međunarodni praznik rada, i poželjela im da puno uspjeha i zadovoljstva u svom radnom angažmanu

"Pravo na odmor je sastavni dio prava na rad, pa je ovaj praznik dobra prilika da se u svjetlu aktuelnih društvenih polemika podsjetimo da svim zaposlenima mora biti garantovan bar minimum od jednog slobodnog dana u nedjelji", kazala je Borovinić Bojović.

Jelena Borovinić Bojović
Jelena Borovinić Bojovićfoto: DNP

Ona vjeruje kako svima zadovoljni radnici trebaju svima da budu cilj jer će, kako kaže, u tom slučaju pružati svoj maksimum u realizaciji radnih zadataka.

"Time će se na najbolji način davati doprinos napretku društva u cjelini", zaključila je Borovinić Bojović.

Kaluđerović: Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva

Članica Predsjedništva Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović poručila je da bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva.

"Tu lekciju, nažalost, naša država i dalje nije naučila do kraja, a 1. maj nas dodatno opominje da ne smijemo dopustiti da borba za radnička prava bude u zapećku. Moramo se zapitati koliko su radnici zadovoljni svojim statusom kada imamo u vidu da su mnogi od njih obespravljeni, a i dalje ćute i trpe razne nepravde kako bi zadržali posao i time obezbijedili ličnu i porodičnu egzistenciju. Zato će SNP i dalje biti stalna podrška radnicima, ali i još veći zagovornik jačanja njihovih prava, za šta je potrebno obezbijediti što bolje uslove na tržištu rada za svakog čovjeka u Crnoj Gori koji radi ili želi da radi". navela je Kaluđerović.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: SNP

Radnici i privreda kao noseći stub društva, dodaje, moraju biti pod najvećom pažnjom svih, a njihov bolji položaj, ne samo trenutno već i sistematski, mora biti imperativ.

"Danas nam više nego ikad treba maksimalna posvećenost kreiranju adekvatnog socio-ekonomskog ambijenta koji će zaštititi zajemčeno pravo na dostojanstven rad, uvođenje snažnije socijalne politike, čime ćemo osigurati pravdu i garantovati radnička prava. Kao što je prije desetak dana, na predlog SNP-a, usvojen zakon kojim su bivši radnici KAP-a i uopšte metalskog sektora ostvarili pravo na penziju, tako ćemo i u budućem periodu nastaviti da štitimo prava radnika. Istovremeno, 1. maj ukazuje i na neodvojivost borbe za politička prava žena sa borbom za pravo na rad i dostojanstven život. Nedopustivo je da su žene u Crnoj Gori i dan danas za isti rad plaćene manje od muškaraca. Podsjetiću da je, na predlog SNP-a, zakonski onemogućeno da žene dobiju otkaz tokom trudničkog i porodiljskog odsustva, kao i da nas čeka još dosta aktivnosti koje ćemo sprovesti u djelo u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti i u domenu rada", zaključila je Kaluđerović.

Živković: Ovaj dan nas podsjeća na na važnost radničkih prava i jednakosti u društvu

Prvi maj je nad koji nas sve obavezuje da na najbolji način zaštitimo prava radnica i radnika, i učinimo sve da njihov životni standard bude adekvatan ogromnom trudu koji su ulagali i ulažu u napredak Crne Gore, poručio je vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je čestitao 1. maj, rekavši da nas podsjeća na važnost radničkih prava i jednakosti u društvu.

"Čestitam svima koji se bore za ta prava i radnicima koji svakodnevno daju svoj doprinos zajednici. Hvala svim generacijama koje su radile vrijedno i predano kako bi osigurali napredak i prosperitet našoj državi", kazao je Živković.

Dodaje i kako bi, bez truda, angažovanosti i marljivosti svih pripadnika radničke klase, naše društvo izgledalo potpuno drugačije.

"Neka i ovaj praznik donese radost i nadu za bolju budućnost svih nas", rekao je Živković.

Danijel Živković
Danijel Živkovićfoto: Demokratska partija socijalista

Vučinić: Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić čestitao je svim bivšim, sadašnjim i budućima radnicama i radnicima 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Budite uvjereni da će Radnička partija i u narednom periodu održati kontinuitet rada za unaprjeđenje socijalnog statusa svih kategorija društva, radnika, studenata, penzionera, domaćina. Danas, kada slavimo one koji svojim predanim i poštenim radom gradili i grade bolje crnogorsko društvo, posebnu pažnju bih skrenuo na one radnike koje su žrtva pljačkaških privatizacija. Izražavam odlučnost i spremnost da nastavimo borbu za njihovo obeštećenje, po modelu obeštećenja za bivše radnike rudarsko-metalskog sektora", naveo je Vučinić.

Dodao je i da je 1. maj "dan kada se sa posebnim pijetetom moramo sjetiti onih generacija koje su gradilе našu zemlju".

"Nažalost, penzioneri su najugroženija socijalna grupa. Dio penzionera koji su radni staž sticali i u bivšim jugoslovenskim republikama, takozvani srazmjerni penzioneri su na marginima i zakona i institucija. Moramo da nađemo zakonski i institucionalni okvir kako bi i za njih pravada bila zadovoljena. Dugogodišnja dekadencija društva, propast ekonomije kao i populizam kojem smo svjedoci u novije vrijeme, učinili su svoje. Moramo pogledati istini u oči. Crnoj Gori su neophodne, agrarne i industrijske reforme, a ne poreske. Bez realnih budžetskih prihoda nema jačanja ekonomije, efektivnog rasta plata i rasta penzija", naveo je Vučinić.

Ističe da će Radnička partija ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava.

Maksim Vučinić
Maksim Vučinićfoto: Radnička partija

"Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi. Bez zadovoljnog radnika koji može svojoj porodici obezbjediti egzistenciju nema ni zadovoljne porodice, tako ni prosperiteta države. Mladi odlaze, radnici jedva preživljavaju, penzionerima se oduzima dostojanstvo. Insistiraćemo da se preduzmu konkrentne mjere, premanentnog inspekcijskog nadzora, čime bi se obezbjedilo sprovođenje Zakona o radu kao i opšteg kolektivnog ugovora. Osjećaj socijalne sigurnosti mora zaživjeti u savremenoj Crno Gori. Država mora biti jača od bilo kog pojedinca koji ne poštuje pravila sistema. Čeka nas borba za otvaranje novih radnih mjesta, za pokretanje ekonomije, diverzifikaciju privrede. Za veće zarade i penzije, adekvatnu zaštitu radnika koji obavljaju poslove rizične po zdravlje i život", zaključio je Vučinić.

Krnić: Uvesti kriterijum mjerljivih obećanja političara

Mirza Krnić iz pokreta Preokret naveo je da je 1. maj, Međunarodni praznik rada prilika da se podsjetimo na osnovne potrebe čovjeka - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulture.

"Zbog karaktera našeg političkog sistema, građani koji rade - su obespravljeni na način da fokus nije na njihovim pravima, već na partijskim kalkulacijama koje su na kraju dovele do toga da imamo vladajuću klasu koja se seli iz partije u partiju – dok trajno ostaju samo njihove privilegije. Uprkos razmetanjima rezultatima najviših zvaničnika Vlade - na biroima rada nalazi se blizu 44.000 nezaposlenih. Kada bi svako od njih primao minimalnu platu oni bi godišnje ukupno prihodovali skoro 240 miliona eura. Toliko nas košta trošak nezaposlenosti, ne računajući socijalnu isključenost i egzistencijalnu brigu ovog dijela populacije", naveo je Krnić.

Krnić
Krnićfoto: Pokret Preokret

Poručio je da je stoga bitno da se uvede kriterijum mjerljivih obećanja političara u vezi sa poboljšanjem standarda i većim ispunjenjem prava radnika.

"Kako bi se od svake vlasti tražilo podnošenje političke odgovornosti ukoliko oni ne bi bili ispunjavani, jer u trenutnim Vladinim biltenima uz silne uspjehe, ne vidimo realne ljude, a oni su osnov funckionisanja države. Važno je da Prvi maj bude prilika da nam vlasti kažu šta su učinili da najranjiviji budu uključeni, a ne da po različitim osnovama budu udaljeni od ostvarenja svojih prava – počev od nesigurnih angažmana u privatnom sektoru, pa sve do onemogućenog pristupa finansijskim sredstvima zbog nesigurnosti njihovog angažmana – počev od kredita pa sve subvenicija kojima država treba da pomogne sigurnost ljudima koji se odvaže da ostvaruju svoju egzistenciju kroz sopstveno preduzetništvo. To bi bi preokret u pravcu istinskog prava na šansu građana da budu nezavisni – kako ekonomski, tako i politički", zaključio je Krnić.

Bonus video: