Poruke političkih partija povodom Dana slobode medija

Crna Gora je u Svjetskom indeksu slobode medija, koji je danas objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica, ostvarila značajan napredak i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja

4287 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2023. 18:28h

Predstavnici političkih partija oglasili su se povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Crna Gora je u Svjetskom indeksu slobode medija, koji je danas objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica, ostvarila značajan napredak i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja.

U tom dokumentu se navodi da crnogorski Ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali da je sloboda medija i dalje ugrožena političkim miješanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima.

Bečić: Profesionalni i nezavisni mediji su bastilja istine i slobodne riječi

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da su profesionalni i nezavisni mediji bastilja istine i slobodne riječi.

"Njihov dopinos slobodi govora, kao ljudskom pravu na kom počiva demokratija je nemjerljiv, što podstiče i društvo u cjelini da se bavi svim ključnim pitanjima koja unaprijeđuju demokratske procese, ali i da otkriva sve svoje mane, u čijem rješavanju mediji, zdravim pritiskom, igraju ključnu ulogu. Nezavisna uređivačka politika osnov je zdravog razvoja svakog medija koji želi da ima poštovanje medijske scene, ali i crnogorskih građana, koji svoje povjerenje u potrazi za istinom i pouzdanim informacijam daju najboljima", istakao je Bečić u saopštenju.

On je dodao da se uvijek treba prisjetiti svih onih hrabrih novinarki i novinara koji su položili svoje živote za slobodnu novinarsku riječ i onih čiji su životi nebrojeno puta bili ugroženi samo zbog toga što svoj posao rade u skladu sa etičkim i moralnim standardima, tragajući za onim što nam je najpotrebnije, istinom.

"Njihova žrtva nam stvara dodatnu odgovornost i obavezu da sve svoje kapacitete usmjerimo na to da se oni osjećaju sigurno i djeluju u društvu gdje sloboda nema cijenu", poručio je Bečić.

PES: daćemo snažan doprinos kreiranju kvalitetnih medijskih politika i izradi i implementaciji adekvatnih zakonskih rješenja u ovoj oblasti

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da je medijska zajednica najznačajniji partner u izgradnji demokratskog društva

"Pokret Evropa sad svim novinarima i medijskim radnicima u Crnoj Gori čestita Svjetski dan slobode medija. Svjesni činjenice da medijska zajednica predstavlja jednog od najznačajnijih partnera u izgradnji demokratskog društva, Pokret Evropa sad će, kao ključni nosilac izvršne vlasti u Crnoj Gori, dati snažan doprinos kreiranju kvalitetnih medijskih politika i izradi i implementaciji adekvatnih zakonskih rješenja u ovoj oblasti", ističe se u saopštenju.

Iz PES su diodali da je slobodno, odgovorno, nezavisno i profesionalno novinarstvo jedan od njihovih ključnih ciljeva.

"Obaveza svih relevantnih društvenih činilaca je da u kontinuitetu rade na unapredjenju položaja novinara i medijskih radnika, kreirajući povoljan ambijent za njihov rad, u skladu sa najboljim evropskim praksama. Zahvaljujemo se svim medijskim radnicima koji su u prethodnim decenijama svojim profesionalnim radom, u skladu sa najvišim etičkim standardima, dali izuzetan doprinos razvoju crnogorskog društva, sigurni da će u narednom periodu upravo oni biti ključni nosioci društvenih promjena u Crnoj Gori i najznačajniji partneri u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", poručili su iz PES.

Media centar DPS: Svjedočimo nikad izraženijoj nesigurnosti novinarskih poslenika, dezinformacijama i javnom diskursu koji je zagađen lažnim vijestima i spinovima

Media centar Demokratske partija socijalista (DPS) je saopštila da je nesigurnost novinarskih poslenika nikad izraženija, a javni diskurs nikad zagađeniji.

"Današnji dan koji je Generalna skupština UN 1993. godine proglasila Svjetskim danom slobode medija podsjećanje je na slobodu javne riječi kao najviše univerzalne vrijednosti. Sigurnost, sloboda izražavanja i izvještavanja, osim što spadaju u domen garantovanih ljudskih prava, osnovni su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi jedno društvo bilo demokratsko", ističe se u saopštenju Media centra DPS.

Oni su dodali da nažalost, danas u Crnoj Gori svjedočimo nikad izraženijoj nesigurnosti novinarskih poslenika, dezinformacijama i javnom diskursu koji je zagađen lažnim vijestima i spinovima.

"Ako zaista želimo da naše društvo bude demokratsko, onda moramo obezbijediti medijskim djelatnicima da rade bez pritiska, odnosno da im država obezbijedi sve uslove da pravovremeno i tačno informišu javnost. Napadi vršioca najviših državnih funkcija na novinare, crtanje meta onima čiji je zadatak da informišu javnost, nedopustivi su. Nadamo se da će novi izbori, donijeti i promjenu ove loše prakse kao i odnosa prema novinarskoj profesiji", piše u saopštenju Media centra DPS.

Omeragić: Bez slobodnih medija nema slobodnog društva

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kazao je da je sloboda medija jedan od važnih uslova za funkcionalnu i zdravu demokratiju.

On je istakao da cjelokupno društvo treba da stvara ambijent u kojem novinari mogu da rade bezbjedno, jer će samo na taj način postojati slobodni novinari.

“Postojanje slobodnih medija i objektivnih novinara garant je da su građani obaviješteni na pravi način, odnosno da su im prenijete istinite i provjerene informacije. Zaštita novinara je jako bitna, a svaka vlada treba da poštuje njihov nepristrasan rad i pravo na objektivno izvještavanje. Kada se ograničava sloboda medija, onda ulazimo i u domen ograničenja slobode mišljenja”, saopštio je Omeragić.

Kao jedan od gorućih problema prilikom izvještavanja, Omeragić navodi to da su novinari "često puta primorani i da se bave senzacionalizmom".

“Svi akteri medijske scene – novinari, redakcije, vlasnici i svi ostali, među kojima su i političari, moraju zajednički omogućiti slobodu medija, te nezavisnost novinara. Nažalost, svjesni smo da lažne vijesti, senzacionalizam i govor mržnje nerijetko dominiraju medijskom scenom, što je pokazatelj da je crnogorsko društvo zakazalo na planu sveukupne demokratizacije društva. Sve to stvara nepovjerenje između medija i publike. Zato načelo istinitosti, nepristrasnosti i tačnosti mora biti jedini alat u radu novinara”, kazao je Omeragić.

Poručio je i da otkrivanje svih slučajeva napada na novinare mora biti osnova na putu ka ostvarivanju medijskih sloboda.

URA: Medijske slobode jedan od ključnih činilaca na putu ka EU

Crna Gora danas živi demokratiju i na tom putu moramo svi dati svoj doprinos, a medijske slobode jedan su od ključnih činilaca na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

"Povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija, u izvještaju koji je objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), Crna Gora je u 2023. godini ostvarila značajan napredak kada je u pitanju sloboda medija, i sa 63. pozicije došla na 39. mjesto na listi od 180 zemalja. Ovo je dokaz da postoji politička volja, ali i društveni ambijent u kojem svi moramo kreirati još bolje uslove za profesionalne novinare i medije i tako doprinijeti još većoj demokratizaciji društva", naveli su iz te partije.

Kazali su kako se nadaju da će u narednom periodu doći do rasvjetljavanja slučajeva napada na novinare, kao i ubistva novinara, sa posebnim akcentom na i dalje nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića.

"Vjerujemo da će u narednom periodu biti nastavljena reforma i izmjene medijskih zakona, koji uređuju oblast medija i time se poboljšati uslovi rada medijskih radnika ali i podsticati potpuna profesionalizacija medija. Zahvaljujemo svim medijskim uposlenicima koju su svojom profesionalnošću u najvećoj mjeri obezbjedili ovakav rezultat za Crnu Goru. URA će nastaviti da podstiče politike koje znače afirmaciju demokratskih tekovina, a sa čime je i neodvojivo povezana sloboda medija", zaključuje se u saopštenju.

SDP: Sloboda govora i medijskog djelovanja moraju biti vrijednost koja će se njegovati i pažljivo čuvati

Medijski pul Socijaldemokratske partije (SDP) saopštio je da u obilježavanju 3. maja, Svjetskog dana slobode medija treba iznova podsjećati na važnost prava da se slobodno iskaže misao bez straha, autocenzure ili bilo kakvog oblika pritiska.

"Sloboda govora i medijskog djelovanja moraju biti vrijednost koja će se njegovati i pažljivo čuvati. Međutim, u vremenu novih izazova sa kojima je suočeno svako društvo, uloga medija postaje sve značajnija i od presudnog je značaja za usmjeravanje društvene dinamike", ističe se u saopštenju.

Iz Medijskog pula SDP su dodali da iskazuju zadovoljstvo "zbog napretka Crne Gore na listi slobode medija od strane Reportera bez granica, sa punom sviješću o tome da postoje brojna polja za unaprjeđenje postojećeg stanja, prije svega kad je u pitanju uticaj aktuelne vlasti na uređivačku politiku niza medija".

"Zbog toga pozivamo državne organe, ali i cijelu društvenu zajednicu, da zajednički uradimo sve što možemo na poboljšanju ambijenta u kojem medijski poslenici obavljaju svoju važnu ulogu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: