DRI o ranom otkrivanju raka dojke: Ministarstvo zdravlja i IJZ realizovali dvije od 10 preporuka

Revizijom su bili obuhvaćeni Ministarstvo zdravlja Crne Gore, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Klinički centar Crne Gore, Domovi zdravlja (Podgorica, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje) i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore

2160 pregleda 0 komentar(a)
Državna revizorska institucija, Foto: DRI
Državna revizorska institucija, Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) izvršila je kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji "Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke" i zaključila da su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje realizovali dvije od 10 datih preporuka, dok su preostalih osam preporuka u fazi realizacije ili su djelimično realizovane.

To se navodi u saopštenju Državne revizorske institucije, objavljenom na sajtu.

Revizijom su bili obuhvaćeni Ministarstvo zdravlja Crne Gore, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Klinički centar Crne Gore, Domovi zdravlja (Podgorica, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje) i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

"Nadležni Kolegijum, koji sačinjavaju Branislav Radulović (rukovodilac kolegijuma) i Nikola Kovačević (član kolegijuma) je zaključio da subjekti revizije treba da DRI dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 8. novembra 2023. godine", navodi se u saopštenju.

"U skladu sa strateškim ciljem NSOR do 2030. godine – "Unapređenje zdravlja građana svih uzrasta i smanjenje nejednakosti u zdravlju“, DRI je sprovela reviziju "Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“", navodi se u saopštenju.

Maligne neoplazme su, dodaje se, jedan od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja globalno, u Evropi i u Crnoj Gori.

"Prema podacima iz Registra malignih neoplazmi u 2013. godini, vodeća lokalizacija obolijevanja od malignih neoplazmi kod ženske populacije je bila neoplazma dojke. Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke donesen je 2010. godine, a sa njegovom realizacijom se otpočelo pet godina kasnije", kaže se u saopštenju DRI.

DRI se odlučila, kažu oni, za vršenje revizije "Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“ zbog velikog značaja kontinuiranog i uspješnog sprovođenja skrining programa za rano otkrivanje raka dojke koji značajno može da doprinese poboljšanju zdravlja populacije.

"Predmetnom revizijom sagledano je da li su stvoreni neophodni preduslovi za realizaciju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, kao i da li se Nacionalni program sprovodi na način koji omogućuje ostvarivanje postavljenih ciljeva", navode iz DRI.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će se dostaviti subjektima revizije i skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

"U cilju efikasnijeg praćenja realizacije preporuka, u skladu sa Uputstvom o metodologiji vršenja revizije uspjeha i Smjernicama za izradu, praćenje i kontrolu realizacije preporuka, DRI će po dostavljanju inoviranog Izvještaja o realizaciji preporuka sačiniti Izvještaj i isti objaviti na internet stranici", kazali su iz DRI.

Bonus video: