Za ASK ni Upravni sud nije autoritet

Iz MANS-a tvrde da više od dvije godine nakon presuda, Agencija ne donosi nove odluke u vezi sa Đukanovićevom kolekcijom satova, Gvozdenovićevim putovanjem u Dubai,... Agencija je izričita da neselektivno postupa po svim prijavama

26940 pregleda 56 reakcija 15 komentar(a)
Perović sa članovima Savjeta ASK, Foto: antikorupcija.me
Perović sa članovima Savjeta ASK, Foto: antikorupcija.me

Neprijavljena kolekcija satova odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, njegova nekadašnja VIP rivolving kartica u Atlas banci, putovanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića u Dubai, to što poslanik SD Ivan Brajović nije prijavio prihod od prodaje zemljišta, sporna trgovina vikendice na Žabljaku bivšeg visokog policijskog funkcionera Enisa Bakovića,…

To su samo neki od slučajeva u kojima Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) više od dvije godine ignoriše presude Upravnog suda i ne donosi nove odluke po prijavama Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Agencija, prema podacima MANS-a, nije zainteresovana ni za sporovođenje postupaka, odnosno donošenje odluka, u više drugih slučajeva mogućeg kršenja Zakona o sprečavanju korupcije bivših i aktuelnih visokih funkcionera izvršne vlasti i pravosuđa.

Iz Agencije, pak, tvrde da postupaju u svim upravnim postupcima, a da su odluke dostupne na njihovom sajtu.

Međutim, prema podacima MANS-a, bez odgovora su njihove inicijative u vezi sa neprijavljenim prihodima bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nakon kupovine i prodaje stana, ali i prodaje zemljišta u podgoričkom naselju Dahna.

Agencija ignoriše i više inicijativa u vezi sa imovinom koju je navodno skrivala bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, okrivljena da je sa sinom Milošem stvorila kriminalnu organizaciju.

MANS još nema odgovore Agencije u vezi sa inicijativama protiv aktuelnih budvanskih funkcionera - uhapšenog predsjednika Opštine Mila Božovića, koji nije podnosio izvještaje o imovini i prihodima, ali ni protiv predsjednika Skupštine opštine Nikole Jovanovića, koji nije predao poseban imovinski izvještaj, kako je to propisano zakonom.

Nepoznanica je na koji način je Gvozdenović školovao djecu u inostranstvu, s obzirom na to da od zvaničnih prihoda nije mogao isfinansirati na stotine hiljada eura, ali ni kako je to činio funkcioner SD i nekadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović.

”Na osnovu zakonskih ovlašćenja, Agencija ... postupa u svim upravnim postupcima, pa i u onima koje ste naveli. Sve odluke su javno dostupne na internet stranici institucije. Neselektivno djelujući, Agencija ne dijeli predmete na osnovu toga ko podnosi zahtjev, jer zakon ne prepoznaje važnije ili manje važne podnosioce, niti na osnovu važnosti javne funkcije lica koje je obavlja, a na koje se prijava odnosi. Praksa pokazuje da pojedini podnosioci prijava, radi svoje medijske promocije, podnose ih samo u odnosu na određena lica, i to u vezi sa postupcima koje Agencija svakako vodi po službenoj dužnosti. Agencija za sprečavanje korupcije postupa po svim prijavama MANS-a, kao i po svim prijavama protiv MANS-a, u skladu sa svojim nadležnostima”, odgovoreno je iz ASK “Vijestima”.

Do zaključenja teksta, novinarka nije mogla da pronađe odluke u vezi sa ovim slučajevima na sajtu Agencije.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da podaci o slučajevima koje Agencija nikad nije do kraja procesuirala, a koji uključuju visoke javne funkcionere, iznova potvrđuju nalaze Evropske komisije (EK) o selektivnosti u radu te institucije i potrebi da se drugačije odrede njeni prioriteti.

”Prethodnih godina smo svjedoci da ASK nastavlja da ulaže ogromne napore pokušavajući da obesmisli borbu protiv korupcije, a svojim odlukama i obeshrabri sve one koji su motivisani da se aktivnije uključe u sprovođenje antikorupcijskih reformi. Pod vođstvom Jelene Perović, ASK je kreirao zavidnu količinu statistike u procesuiranju administrativne korupcije, dok najveći slučajevi skrivanja imovine i ozbiljnog konflikta interesa koji građane koštaju milione eura i dalje skupljaju prašinu u fiokama te institucije”, rekao je Milovac za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, proteklih godina smo svjedočili o brojnim zloupotrebama zaposlenih u ASK-u, uključujući i direktoricu, što je dodatno narušilo ugled institucije i dodatno smanjilo povjerenje javnosti u njen rad: “Takva praksa je bila moguća prije svega zbog nedovoljnih mehanizama kontrole rada menadžmenta ASK-a, ali i potpune pasivnosti Savjeta Agencije kada je u pitanju njegova nadzorna uloga”.

Milovac upozorava na to da je Zakon do sada bio nedorečen kada je u pitanju nadzor nad radom Agencije, što je motivisalo direktoricu i Savjet da nastave da rade bez bilo kakve odgovornosti.

”Zbog toga je i bilo neophodno pristupiti izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije i popuniti pravne praznine koje su stimulisale dosadašnju praksu. Ipak, ovim izmjenama je neophodno pažljivo pristupiti kako bi se osigurao prekid dosadašnje prakse da političke partije utiču na rad te institucije. Nesporno je da neki naredni sastav Savjeta čekaju brojni izazovi, da će svi pobrojani slučajevi predstavljati prvi pravi test političke volje da se napravi otklon od prakse koju je uspostavio aktuelni Savjet, čiji mandat je pri kraju. Nadam se da su nakon svih ovih godina katastrofalnih rezultata ASK-a neke lekcije ipak naučene, te da će neki novi Savjet umjeti da se izbori sa nagomilanim problemima, uključujući i političke pritiske koji će sasvim izvjesno nastaviti da postoje”, zaključio je Milovac.

Mandat aktuelnom sazivu Savjeta ističe uskoro. Radna grupa, koju je formirao Kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, uradila je Nacrt izmjena zakona o sprečavanju korupcije. Predstavnici Agencije bili su pozvani, ali su odbili da učestvuju u radu tog privremenog skupštinskog radnog tijela.

Iz Agencije su kasnije saopštili da su analizirali Nacrt izmjena i da su prepoznali “korupcijske rizike i nedostatke u samim normama, koje ih čine neprimjenjivim u praksi”.

Milioni u satovima još nemaju epilog

Više od deceniju nijedna institucija zadužena za borbu protiv sukoba interesa i korupcije nije pitala Đukanovića o kolekciji satova.

”Vijesti” su još 2011. objavile da prvi čovjek DPS-a posjeduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon” (Brege Turbiljon), koji je tada koštao 106.076 eura.

Jedan od skupocjenih satova odlazećeg šefa države
Jedan od skupocjenih satova odlazećeg šefa državefoto: Boris Pejović

Optuženi biznismen Duško Knežević je 2019. dostavio fotografije “Danu” sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona eura. Naveo je da je riječ o “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrijednom 1.350.000 dolara, “Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 od 185.808 dolara,...

Odlučujući po inicijativi MANS-a, u rješenju koje je oborio Upravni sud, Agencija je navela da “...u toku provjere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama”.

Za Upravni sud, međutim, bilo je “...nejasno je kako je tužena (ASK) u dispozitivu odlučila o osnovanosti zahtjeva, kojem prethodi pokretanje postupka shodno članu 31 Zakona o sprečavanju korupcije, a u obrazloženju zaključuje da nema elemenata za pokretanje postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona.

Bonus video: