Rasvijetliti ubistvo Duška Jovanovića i privesti pravdi sve učesnike tog zločina

Za učešće u ubistvu Duška Jovanovića osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, pravdi izmiču izvršioci i nalogodavci, ali i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi...

18110 pregleda 138 reakcija 7 komentar(a)
Tužno je što 19 godina nismo imali predsjednika koji bi ovdje došao: Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika
Tužno je što 19 godina nismo imali predsjednika koji bi ovdje došao: Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika

Rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića i privođenje pravdi svih učesnika tog zločina zahtijevano je od nadležnih i juče, na devetnaestu godišnjicu atentata na glavnog urednika lista “Dan”.

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je da, u ime građana, zahtijeva od nadlažnih potpuno rasvjetljavanje tog zločina, a isto su tražili i predsjednica Skupštine Danijela Ðurović i premijer Dritan Abazović.

“Ne znam da li je dobro zato što sam ja taj koji danas dolazi ovdje ili je tužno što u prethodnih 19 godina nismo imali predsjednika koji predstavlja građane i koji je ovdje morao da dođe. Ostavljam građanima da sude o tome i nadležnim organima opet ponavljam da rasvijetle ovaj slučaj, jer to je ono što apsolutno svi građani u Crnoj Gori i ja kao predsjednik očekujemo. Apsolutno je neprihvatljivo bilo šta drugo osim kompletna istina kada je u pitanju ubistvo Duška Jovanovića i da kao rezultat te istine svi oni koji su učestvovali u ovom gnusnom činu budu kažnjeni. Jedino tako ćemo se odužiti Dušku, njegovoj porodici i pravdi u Crnoj Gori i svim slobodnim novinarima”, kazao je Milatović nakon što je položio vijenac na mjesto gdje je Jovanović ubijen.

Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva, pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

Predsjednica Skupštine poručila je da izgovora više nema i da je neophodno kreirati uslove za stvaranje nezavisnih i profesionalnih institucija koje će dati odgovor na pitanje koje “već 19 godina muči Crnu Goru”.

“Put do istine nije lak, ali je naša obaveza prema Dušku, njegovoj porodici i društvu u cjelini da pokažemo da niko ne može biti jači od države”, poručila je Đurovićeva.

Rekla je i da slobode medija u Crnoj Gori neće biti dok se potpuno ne razriješi ubistvo Jovanovića.

Abazović je ocijenio da ubistvo Duška Jovanovića nije samo čin ubijanja glavnog urednika tada najvećeg lista u Crnoj Gori, nego čin ubijanja istine i borbe za pravdu, zbog onoga što je taj čovjek u svojoj karijeri radio, naročito tih godina, kada je postao meta kriminalaca.

To je rekao nakon što je sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem položio vijenac na mjesto ubistva Jovanovića.

Predsjednik Vlade poručio je i da neko konačno mora odgovoriti ko su nalogodavci i izvršioci tog ubistva.

“Bez rješenja ovog pitanja pravda u Crnoj Gori je nemoguća”, kazao je on.

Abazović je istakao da vjeruje da će “novi ljudi u tužilaštvu” dati novi doprinos da se slučaj razriješi, a da je država spremna da im pruži logistiku.

“Pokušaćemo da radimo dvije ili tri stvari, koje mislim da su važne. Prva je da, u saradnji sa Komisijom za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija već tražimo od tužilaštva da izvrši nekoliko njihovih preporuka. Drugo, da zatražimo međunarodnu ekspertizu, da nam se pomogne u onome što bi bilo revidiranje dosadašnjih rezultata. I treća, jeste da unutar Savjeta Evrope senzibilišemo situaciju vezano za ovaj slučaj, kako bismo vidjeli da, u saradnji sa njima, dobijemo možda upute kako bismo mogli da idemo ka nekom potencijalnom rješenju”, naveo je premijer.

Abazović je ponovio stav da je Jovanovića ubila duvanska mafija i da je to “glavni razlog zašto nemamo nalogodavce ni ubice u zatvoru”.

“Rješenje ovog slučaja bi objasnilo mnogo ostalih političkih i drugih procesa u prethodne dvije i po decenije”, kazao je on.

Bez toga, Crna Gora u moralnom i političkom smislu takođe neće naći svoj spokoj, ocijenio je Abazović.

On je apelovao na tužilaštvo da se ubrzaju, navodeći da je taktika u prethodnim strukturama bila da protokom vremena zamre i posljednja nada da će se ovaj slučaj riješiti.

“Ako budu nalogodavce i ubice tražili, pod znacima navoda, u filharmoniji, oni ih neće naći. To je jasno izrečeno i na sastanku. Ako ih budu tražili među ljudima koji su poznati kad je u pitanju kriminalni milje u Crnoj Gori, mislim da imaju šansu. Treba da malo promijene modus operandi”, zaključio je Abazović.

Iz Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava ponovo su zahtijevali angažovanje stranog eksperta koji bi analizirao istrage ubistva Jovanovića.

Podsjetili su da je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, na osnovu stanja u spisima, utvrdila nedostatke u istrazi i dala preporuke za dalje postupanje.

“Međutim, nema napretka u otkrivanju izvršilaca ubistva i nalogodavaca”.

“Jovanović je objavio seriju tekstova o švercu cigareta za koji je okrivio najviše predstavnike crnogorske vlasti. Rasvjetljavanje njegovog brutalnog ubistva u interesu je pravde, vraćanja povjerenja u pravosuđe, zaštite istraživačkog novinarstva i prava građana da budu obaviješteni”, saopštili su iz HRA.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović saopštila je da je primarni zadatak Vlade da zaštiti novinare i medije kako se više niko ne bi osmjelio da ugrozi slobodu, “a ona počinje slobodom izražavanja”.

“Crna Gora afirmiše i uzdiže slobodu govora i slobodu medija. Istraga o ubistvu Duška Jovanovića je ponovo otvorena i nadamo da će onaj ko je naručio ubistvo Duška Jovanovića i svi koji su učestvovali u tom zločinu biti izvedeni pred sud i biti kažnjeni onako kako zaslužuju”.

Iz Sindikata medija istakli su da devetnaest godina nakon ubistva Jovanovića država i dalje nije rasvijetlila najveći zločin prema novinarima u istoriji Crne Gore.

“Velika mrlja ostaje na obrazu države zbog izostanka djelotvorne istrage koja bi dovela do nalogodavaca i motiva za taj zločin”.

Novinar i nekadašnji poslanik ubijen je 27. maja 2004. godine hicima iz automatskog oružja, kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Za učešće u ubistvu, zasada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Bonus video: