Nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježio 15 godina postojanja kao samostalna univerzitetska jedinica

Danas je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje jedan od zapaženijih fakulteta u regionu. Sadašnji nastavnici i studenti zdušno se zalažu da fakultet očuva svoj naučno-nastavni i stručni ugled i unaprijedi svoj položaj i rad", kazao je dekan Fakulteta, prof. dr Rašid Hadžić

4997 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele diploma, Foto: Svetlana Mandić
Sa dodjele diploma, Foto: Svetlana Mandić

Svečanom dodjelom diploma svršenim studentima i priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima, nikšićki Fakutet za sport i fizičko vaspitanje obilježio je 15 godina uspješnog rada kao samostalna univerzitetska jedinica.

Transformacijom tri studijska programa, fizička kultura, sportski novinari i sportski treneri, Fakultet za sport je postao samostalna univerzitetska jedinica i za 15 godina je na tom fakultetu diplomiralo 955 studenta, od čega je 563 steklo diplomu osnovnih studija, 320 specijalističkih studija, odbranjeno je 57 magistarskih i 15 doktorskih teza.

"Želja naših osnivača bila je da naš fakultet postane ugledna institucija koja bi našim pedagozima fizičke kulture pomogla da ravnopravno učestvuju na sceni regiona i Evrope. Danas je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje jedan od zapaženijih fakulteta u regionu. Sadašnji nastavnici i studenti zdušno se zalažu da fakultet očuva svoj naučno-nastavni i stručni ugled i unaprijedi svoj položaj i rad", kazao je dekan Fakulteta, prof. dr Rašid Hadžić.

Prema njegovim riječima, taj mukotrpno stečeni ugled uspjeli su održati "doslijedno slijedeći i poštujući tradiciju koja je kroz cijelu deceniju i po garant i izraz sistemskog, istrajnog rada te uspješnog prenosa vrijednosti, znanja i umjeća s jedne generacije na drugu".

"Tokom ovih 15 godina Fakultet za sport je dao nemjerljiv doprinos u obrazovanju pedagoga fizičke kulture, sportskih novinara i trenera, od osnovnih do specijalističkih, magistarskih i doktorskih studija. Stoga, s ponosom ističemo da je rad našeg fakulteta čvrsto ugradjen u temelje države Crne Gore", kazao je dekan Fakulteta za sport.

Prema njegovim riječima, uspjeli su, uz nesebičnu pomoć uprave Univerziteta, da ove godine izvrše značajne poduhvate na sanaciji zgrade i uređenju prilaznih površina Fakulteta, materijalno-tehničkoj opremljenosti učionica, kancelarija, prostorija namijenjenih studentima za slobodne aktivnosti, muzeja sporta, te registracije fakultetskog časopisa.

"Uz pomoć naših dragih prijatelja iz lokalne uprave opštine Nikšić, uspjeli da uvrstimo u državni budžet izgradnju sportske sale koja će poslužiti studentima za usvajanje praktičnih znanja iz oblasati sportskih nauka", kazao je Hadžić. Istakao je brojne stručne tribine, saradnju sa vodećim fakultetima sporta u regionu i Evropi, humanitarne aktivnosti i volonterski rad studenata, sportska takmičenja, pohvalio se da prednjače u aktivnostima mobilnosti.

"Svoje osnovne ciljeve ostvarujemo tako, da na nove naraštaje studenata i nastavnika prenosimo ključne vrijednosti: znanja", zaključio je Hadžić.

Hadžić
Hadžićfoto: Svetlana Mandić

Povodom jubileja uručene su zlatne plakete predsjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) Rajki Glušici, predsjedniku Skupštine opštine Nikšić Nemanji Vukoviću, Dragomiru Migini Bečanoviću, Dejanu Savićeviću i City fitnessu.

Prof. dr Rajka Glušica zahvalila se u ime nagrađenih istakavši da je uprava Fakulteta uspjela da pomenutu organizacionu jedinica stavi na zdrave akademske noge“ i da pokazuje „snažnu volju i želju da budu jedna od izuzetnih univerzitetskih jedinica“.

Predsjednik SO Nemanja Vuković je kazao da je lokalna uprava čvrsto uz Fakultet za sport i sve univerzitetske jedinice i da su posebno ponosni što su u državni budžet uspjeli da uvrste važne stavke – salu za fizičko vaspitanje, rekonstrukciju Doma za studente i izgradnju zgrade Filološkog fakulteta.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Na svečanosti su diplome dobili svršeni studenti sa svih nivoa studija – Blažo Bošković, Srđan Maslovar, Bajo Domazetović, Uroš Jelušić, Željko Adžić, Marko Bošković, Gruja Milošević, Andrija Pavićević, Teodora Rakočević, Stefan Vuković, Luka Vlahović, Jovan Pejović, Anđela Dujović, Andrej Žepačkić, Danilo Batković, Jovan Mrdak, Petar Der, Pavle Otašević, Andrej Radanović, Vasilije Matković, Maja Iković, Milica Čurović, Miroslava Rnković, Balša Kešeljević, Anđela Kadić, Stefan Džogazović, Mija Junčaj, Milić Globarević, Mileta Nikčević, Božidar Đukanović, Stefan Pejović, Boško Tadić, Ivan Roćenović, Ivan Jovančević, Sanja Đenadić, Miloš Tripković, Igor Šćekić, Lejla Kordić i Miljana Potparić.

Jakov Vukčević, predsjednik Studentske organizacije Fakukteta za sport i član Vijeća, kazao je da su „studenti snaga i žila kucavica čitavog Univerziteta“. „Imali smo podršku uprave Fakulteta za sve što nam je bilo potrebno, imali smo riječi ohrabrenja kada nam je bilo teško i na predavanjima i na sportskim poligonima...Obezbijeđeni su nam svi uslovi potrebni za izvođenje nastave“, kazao je Vukčević.

Svečanosti je prisustvovala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, predstavnici fakulteta iz regiona, kao i brojne zvanice. Na svečanosti je prikazan i film o Fakultetu za sport, koji je 2013. godine za doprinos razvoju visokog obrazovanja u oblasti sporta i fizičke kulture dobio najveće opštinsko priznanje, Nagradu oslobođenja Nikšića, a učešće u programu uzeo je hor Muzičke škole „Dara Čokorilo“ kojim rukovodi prof. Valentina Jaredić. Program je vodio Miomir Maroš.

Bonus video: