Abazović povodom šeste godišnjice članstva u NATO: Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju bezbjednosti

Premijer i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić organizovali prijem u Budvi

11762 pregleda 30 reakcija 15 komentar(a)
Sa prijema u Budvi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa prijema u Budvi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju stabilnosti i bezbjednosti i ponosni smo što smo dio evroatlantske porodice, poručio je premijer Dritan Abazović.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane on je to rekao tokom obilježavanja šeste godišnjice članstva Crne Gore u NATO alijansi u Budvi.

Dodaju da je Abazović podsjetio na stratešku opredijeljenost Crne Gore kada je u pitanju politika otvorenih vrata i na tom fonu izrazio nadu da će Alijansa postati bogatija za još jednog člana.

Abazović
Abazovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kako navode, rekao je da je ovaj datum potvrda zrelosti savremenog crnogorskog demokratskog društva i istovremeno najbolji garant očuvanja svih vrijednosti na kojima počiva današnja Crna Gora.

"Ove godine 5. jun obilježavamo u kritičnom trenutku za međunarodnu stabilnost, u okolnostima drastično narušenih bezbjednosnih prilika u Evropi, uslijed brutalne agresije Rusije na demokratsku Ukrajinu", naveo je Adžić.

On je naglasio da je i u ovim okolnostima bez presedana za Sjevernoatlantsku alijansu, Crna Gora potvrdila status kredibilnog, odgovornog i solidarnog saveznika.

Godišnjica NATO, NATO godišnjica, NATO, Dritan Abazović, Filip Adžić, Jakov Milatović
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

"I to na način što smo sa jedne strane obezbijedili značajnu političku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, a sa druge strane, rame uz rame sa saveznicima, učestvovali u donošenju odluka koje su rezultirale jačanjem kolektivne odbrane i dodatnom unapređenju NATO odvraćanja i odbrane", istakao je Adžić.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević kaže da "čuvajući granice Alijanse na najbolji način čuvamo granice Crne Gore".

Godišnjica NATO, NATO godišnjica, NATO, Dritan Abazović, Filip Adžić, Jakov Milatović
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Istakao je da je Crna Gora u proteklih šest godina uradila brojne iskorake u pogledu proširenja znanja i sposobnosti naših pripadnika.

"Obogatili smo njihova iskustva i značajno unaprijedili njihovu svijest o zajedništvu. Zato smo danas ravnopravno, po svim pitanjima i standardima, prisutni na istočnim granicama Alijanse, u Letoniji i Bugarskoj, ali i na Kosovu i u Iraku, kao i u Zapadnoj Sahari, praktično na mnogim mjestima gdje su mir i stabilnost ugroženi", rekao je Lazarević.

Bonus video: