Šćekić: Uvodimo digitalno zdravstvo i telemedicinu, u toku nabavka opreme za stomatološke ordinacije...

Ministar zdravlja na sjednici Vlade govorio o novinama u Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti

11189 pregleda 84 reakcija 32 komentar(a)
Šćekić, Foto: MZD
Šćekić, Foto: MZD

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi koji podrazumijeva što kvalitetniju zdravstvenu uslugu i organizaciju u zdravstvenom sistemu u narednom periodu.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao je da je jedna od novina ovog rješenja digitalno zdravstvo, koje će omogućiti uvezanost u okviru zdravstvenog sistema i praćenje podataka i stanja pacijenata.

"Cilj je da u svakom momentu imamo presjek i stanje u zdravstvenom sistemu, kao i kvalitetnija komunikacija između zdravstvenih ustanova i zdravstvenih radnika i pacijenata", rekao je Šćekić.

Novina je i uspostavljanje nove komunikacione infrastrukture - telemedicine, da bi komunikacija bila brža i kvalitetnija, a kako bi se mogla dobiti mišljenja od specijalizovanih ljekara i van mjesta gdje boravi pacijent.

Šćekić dodaje da je prioritet preventivna zdravstvena zaštita, a da je oralno zdravlje posebno ugroženo.

On je saopštio da je u toku tender za rekonstrukciju i adaptaciju i kupovinu opreme za 59 ordinacija, u školama i domovima zdravlja.

"Sredstva su obezbijeđena kroz budžet za 2023. godinu i nadam se da ćemo do kraja godine zatvoriti ovaj krug i 1. januara imati stomatologiju u školama i imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", poručio je.

On je istakao da se vraća medicina rada u javni sektor.

"Time će se obezbijediti adekvatna zdravstvena zaštita zaposlenih. Malo je onih koji imaju ove specijalizacije i tako ćemo obezbijediti nove. Već smo preko 200 specijalizacija odobrili što je značaj broj".

Šćekić je rekao da je izradu ovog zakonskog rješenja pratila puna transparentnost.

"Usklađenost mišljenja je na visokom nivou, mnogo predloga i sugestija je prihvaćeno i smatramo da je zakon na najbolji način zaokružen. Uvijek će biti onih kojima smetaju određena zakonska rješenja, ali smatramo da su najznačajnija ona koja se tiče naših građana i pacijenata", poručio je ministar.

Bonus video: