ZHMS: Nakon ponoći prolazak hladnog talasa, moguć grad

U srijedu se očekuje pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta, a nakon toga u večernjim satima u srijedu vjetar u skretanju na sjeverni

83132 pregleda 197 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nad teritorijom Crne Gore nakon ponoći očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.

"kao posljedica prolaska atmosferskog talasa i duboke i prostrane baričke doline nestabilnosti, na teritoriji Crne Gore, očekuje se jaka i duboka, frontalna konvekcija sa uslovima za formiranje konvektivnih olujno-grmljavinsko gradonosnih oblaka koji potencijalno u zoni olujnog oblaka mogu da generišu jake olujne vjetrove, kratkotrajno pljuskovite padavine i burne grmljavinske procese sa pojavom grada", novodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seimologiju (ZHMS).

Dodaje se da će uslovi za formiranje olujnih oblaka biti izraženeniji u jutarnjim satima u srijedu, ali opšta nestabilnost atmosfere će se nastaviti tokom dana u srijedu.

"Takođe, u srijedu, očekuje se pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta, a nakon toga u večernjim satima u srijedu vjetar u skretanju na sjeverni. Ovaj atmosferski sistem, donosi osvježenje, usloviće pad temperature vazduha u odnosu na temperature koje smo imali ovih dana koje su dostizale i prelazile 41 stepen", zaključuje se u saopštenju ZHMS.

Bonus video: