Nema produžetka raspusta, školska godina počinje 4. septembra

Time je Ministarstvo prosvjete, koje donosi Školski kalendar, stavilo tačku na predloge pojedinih članova Vlade sa tematske sjednice posvećene turizmu, kada su premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović predložili da se ljetnji i zimski raspust produže za po sedmicu

52105 pregleda 132 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početak školske godine neće biti odgođen, pa će đaci sjesti u školske klupe 4. septembra. To stoji u danas objavljenom Školskom kalendaru.

Time je Ministarstvo prosvjete, koje donosi taj dokument, stavilo tačku na predloge pojedinih članova Vlade sa tematske sjednice posvećene turizmu, kada su premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović predložili da se ljetnji i zimski raspust produže za po sedmicu.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović donio je Školski kalendar za 2023/2024, prema kojem školska godina počinje 4. septembra ove, a završava se 14. juna naredne godine.

Zimski raspust, prema tom dokumentu, počeće 1. a završiće se 21. januara 2024, dok je posljednji školski dan za učenike završnih razreda osnovne i srednje škole 17. maj. Prema Školskom kalendaru, ljetnji raspust trajaće od 17. juna do 31. avgusta 2024.

Na sjednici Vlade od prije dva dana predloženo je da đaci sjednu u klupe 11. septembra i da se promijeni termin zimskog raspusta.

To je bio predlog premijera i pojedinih ministara. Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković nedavno je, komentarišući cijene tokom ljetnje turističke sezone, ocijenio da ih "treba povećati” jer se novac "može uzeti od onih koji dolaze iz inostranstva”. Crnogorskim građanima i komšijama iz regiona kojima bi to bilo skupo poručio je da "idu poslije septembra mjeseca” ili prije turističke sezone. Abazović je na sjednici Vlade prekjuče kazao da je cilj pomoći turizmu i omogućiti bolju organizaciju nastave.

Premijer Dritan Abazović na sjednici Vlade o turizmu prije dva dana predložio da se promijeni termin zimskog raspusta, a ministar finansija Aleksandar Damjanović da se za sedmicu pomjeri i planirani početak predstojeće školske godine. Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da će taj resor ozbiljno razmotriti predloženo.

"Stvaramo efekat da i naši građani imaju mogućnost da, kad je gro turističke sezone, mogu sa djecom otići i uživati u planinama. Razumijem evropske standarde, ali ne mislim da je to striktna obaveza, već da se opredjeljujemo kako nama odgovara. Više nam odgovara da djeca početkom juna idu u školu, nego da idu u januaru”, rekao je Abazović na sjednici na Biogradskom jezeru. Rekao je kako garantuje da bi rezultati bili vidljivi.

Damjanović je predložio da školska godina počne 11. septembra i ocijenio da "smo mi ti koji treba da odlučimo o trajanju školske godine, o ljetnjem i zimskom raspustu.

"Jasno je da nemamo više tako vruć jun, nemamo više snijeg u decembru, kao u februaru ili čak martu. Smatram da smo mi ti koji treba da odlučimo o trajanju školske godine, o ljetnjem i zimskom raspustu”, rekao je on.

Zimski raspust je ove godine bio produžen za sedam dana, na račun bolje zimske turističke sezone.Sa odlukom o odgađanju drugog polugodišta nijesu bili saglasni roditelji, a negodovali su i prosvjetni radnici, ukazujući na to da se svaki radni dan mora nadoknaditi. Građani nikada nijesu dobili odgovor na pitanje koliko je to produženje zimskog raspusta uticalo na poboljšanje zimske turističke sezone i koliko je država od toga prihodovala.

Bonus video: