KCCG: Klinika za ORL dobila savremeni operacioni mikroskop

Aparat je nabavljen u cilju unapređenja uslova za liječenje pacijenata Klinike za ORL

2074 pregleda 1 komentar(a)
Operacioni mikroskop, Foto: KCCG
Operacioni mikroskop, Foto: KCCG

Klinika za otorinolaringologiju (ORL) dobila je savremeni operacioni mikroskop vrijedan preko 145 hiljada eura, saopštili su iz Kliničkog centra Crne Gore ().

Kako su rekli, aparat je nabavljen u cilju unapređenja uslova za liječenje pacijenata Klinike za ORL.

„Ukupna vrijednost mikroskopa je 145.079 eura, a novac je obezbijeđen iz budžeta“, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su naveli da je u subotu urađena prva fonohirurška operacija (operacija glanih žica) tim mikroskopom.

Hiruršku ekipu predvodila je direktorica Klinike za ORL Slavica Đurović, a anesteziološku specijalistkinja anestezije i reanimatologije Ljubica Radunović.

„Ovim aparatom su se otvorile nove mogućnosti za uvođenjem procedura koje do sada nijesmo mogli da realizujemo zbog nedostatka adekvatnih uslova“, rekla je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: KCCG

Ona je navela da su ljekari do sada za operacije koristili mikroskop predviđen za ambulantni rad i "kao da su radili u mraku“.

Đurović je pojasnila da novi mikroskop posjeduje apohromatsku optiku, motorizovano podešavanje fokusa i automatsko i ciljano podešavanje osvjetljenja čime se olakšava rad hirurgu.

„Integrisana kamera i monitor kojim se u potpunosti upravlja preko centralnog “touchscreen” korisničkog interfejsa mikroskopa omogućeno je snimanje HD slika i HD videa, lakše i brže dokumentovanje i prezentacija operacija”, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, zahvaljujući dodatnoj optici za asistenta kao i pomenutom monitoru i kameri, stručnom timu biće lakša, dostupnija i brža edukacija i prezentacija operisanih promjena.

Đurović je dodala i da je sada zadovoljstvo izvoditi te zahtjevne operacije.

Ona je kazala da su najčešće operacije iz te oblasti fonohirurške operacije, laringomikroskopije sa potpunim uklanjanjem lezije, kao i one u cilju dijagnostike malignih oboljenja grkljana i hipofarinksa, odnosno donjeg dijela ždrijela.

„Novim mikroskopom mogu se planirati i ednoskopske operacije malignih oboljenja larinksa, kao i postepeno uvođenje otohirurških odnosno operacije uha i drugih procedura“, rekla je Đurović.

Ona je dodala da to što su prošle godini uradili preko 350 mikrohirurških operacija, ne računajući otohirurške za koje je neophodan mikroskop, govori u prilog opravdanosti nabavke mikroskopa.

Bonus video: