U Kolašinu održan protest podrške Milici Živković: "Često se dešava da se žrtva i nasilnik izjednačavaju"

Živković je "Vijestima" kazala da je izuzetno zahvalna sugrađanima i svima koji su došli iz drugih gradova da je podrže. Najavila je "nastavak borbe za pravo na samodbranu"

22754 pregleda 39 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Okupljanjen na Trgu boraca, a zatim šetnjom i kraćim zadržavanj ispred kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti (OB), građani su večeras dali podršku Kolašinki Milici Živković.

Nju je sud za prekršaje, minule sedmice, proglasio krivom i sankcionisao opomenom, zbog toga što je udarala stranog državljanina U.E, koji je, kako tvrdi, nasrnuo na nju.

Sudskim rješenjem određeno je i da plati troškove postupka i angažovanja tumača za maternji jezik U.E. Policija je, predhodno, zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka obuhvatila i Živković i njenog napadača. Dežurni tužilac nije našao elemnte krivičnog djela u psotupanju U.E.

"Za institucije na strani žrtve, a ne na strani nasilnika", "Život u strahu je nasilje", "Tiče se svih nas. Svi smo mi Milica" pisalo je, između ostalog, na transparentima, koje su okupljeni nosili.

protest podrške Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

"Ovdje sam da dam podršku ženi koju je muškarac napao. Protestujem jer je postupanje policije zapanjujuće, jer zakon štiti nasilnike. Od kada se desilo ubistvo u Tuzima, bilo je dovoljno vremana da se uđe u izmjenu zakona, da policija počne blagovoremno da djeluje, ali smo vidjeli da od toga nema ništa. Žene su u Crnoj Gori potpuno nezaštićene", kazala je jedna od učesnica okupljanja.

Neki od okupljenih su kazali i da je ono što se desilo Živković "posljedica katastrofalno lošeg postupanja policije, pri sastavljanju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i problematične odluke postupajućeg sudije".

Okupljeni su istakli i da je u slučaju Živković došlo do nesuglasja između rada policije, tužilaštva i suda.

"Ovaj slučaj nam pokazuje da naše društvo vapi sa insituacijama, a s druge strane se postavlja pitanje zakonskih rješenja. Vrlo često se dešava da se žrtva i nasilnik izjednačavaju", poručenao je sa okupljanja.

Živković je "Vijestima" kazala da je izuzetno zahvalna sugrađanima i svima koji su došli iz drugih gradova da je podrže. Najavila je "nastavak borbe za pravo na samodbranu".

Bonus video: