Propala vrijedna medicinska oprema

Potrošni materijal vrijedan više stotina hiljada eura uskladišten u staroj zgradi Medicinske škole u Podgorici. Iz KCCG-a, međutim, tvrde da prema informacijama organizacionih jedinica koje skladište ljekove ili potrošni materijal u tim prostorijama, nema potrošnog materijala kojem je istekao rok trajanja

41538 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Stentovima istekao rok upotrebe još 2008. godine, Foto: Čitalac Vijesti
Stentovima istekao rok upotrebe još 2008. godine, Foto: Čitalac Vijesti

Potrošni medicinski materijal u vrijednosti od više stotina hiljada eura godinama navodno stoji uskladišten u staroj zgradi Medicinske škole, iako mu je odavno istekao rok upotrebe.

Prema fotografijama dostavljenim “Vijestima” u jednoj od prostorija nalaze se paketi sa medicinskim materijalom koji se koristi prilikom ugradnje stentova, a uskladišteno je više serija kojima je rok istekao i prije petnaestak godina. Među paketima se nalazi i druga oprema koja se koristi u urgentnim procedurama, ali i sonde koje se primjenjuju prilikom kateterizacije srca.

Paketi sa medicinskom opremom
Paketi sa medicinskom opremomfoto: Čitalac Vijesti

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), međutim, tvrde da prema informacijama organizacionih jedinica koje skladište ljekove ili potrošni materijal u tim prostorijama, nema potrošnog materijala kojem je istekao rok trajanja.

“Svaka organizaciona jedinica Kliničkog centra Crne Gore, u skladu s potrebama, ima određeni prostor namijenjen za skladištenje ljekova ili potrošnog materijala. U tom smislu je dio prostorija u staroj zgradi medicinske škole opredijeljen za skadištenje, između ostalog, potrošnog medicinskog materijala za potrebe Operacionog bloka, Klinike za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola i Centra za kardiohirurgiju. Prema informacijama navedenih organizacionih jedinica, nema potrošnog materijala s isteklim rokom trajanja”, navodi se u odgovoru KCCG.

Nezvanični izvori tvrde da je, prema određenim informacijama, riječ o materijalu i opremi vrijednom oko pola miliona eura koji se iz nekog razloga ne koristi, ali i da vjerovatno nije ni rashodovan, čim se nalazi u prostorijama stare Medicinske škole.

Tvrde i da je moguće da je oprema, odnosno materijal neplanski naručivan ili greškom nabavljen, ali da nije poznato da je iko ikada odgovarao za to.

Prema fotografijama, dio stentova koji se inače ugrađuju u angio-sali KCCG pripada serijama kojima je rok upotrebe istekao čak u septembru i oktobru 2008. godine, ali i 2009. Nije poznato da li u prostoriji u kojoj se skladišti navedena oprema postoje i ljekovi i druga vrsta medicinskog otpada koja bi po isteku roka trajanja trebalo da bude poslata na uništenje, ali ni ko ima pravo ulaska u prostorije stare medicinske škole gdje se nalazi navedeni materijal i da li je obezbijeđen.

2,8 miliona eura je procijenjena vrijednost nabavke potrošnog medicinskog materijala za potrebe angio-sale, koji je KCCG tenderom tražio prije dvadesetak dana. Ta ustanova, inače, jedina u Crnoj Gori trenutno ima angio-salu u kojoj se rade složene kardio-vaskularne procedure

Prema propisima, sav medicinski materijal s isteklim rokom trajanja trebalo bi da se propisno sortira, uskladišti i pošalje na uništenje. U Crnoj Gori se, prema tvrdnjama nadležnih, medicinski otpad iz javnih zdravstvenih ustanova ne miješa sa komunalnim i odlaže na zakonom propisan način.

Kada je riječ o opasnom medicinskom otpadu, najveći dio preuzimaju Ekomedika DOO i “Hemosan” iz Bara. Konzorcijum Ekomedika i OMPeco je 2011. godine dobio dozvolu od Vlade da 15 godina obrađuje oštri i infektivni medicinski otpad.

U Crnoj Gori, kao ni na prostoru bivše Jugoslavije, ne postoji postrojenje za obradu farmaceutskog, hemijskog (živa) i nuklearnog otpada, već ga barska kompanija “Hemosan” izvozi u zemlje EU, najčešće u Austriju.

Bonus video: