Sindikat "Port of Adrije": Ispuštaju otpadne vode u more, barske plaže biće kontaminirane ako se nešto ne preduzme

"Ako se ovaj problem ne riješi u bliskoj budućnost, postoji velika vjerovatnoća da će veliki dio barskih plaža biti kontaminiran i da će svima nama biti ugroženo zdravlje", ističe se u saopštenju

15916 pregleda 6 komentar(a)
Snimci dostavljeni od strane sindikalne organizacije zaposlenih u "Port of Adrija", Foto: SOZ Port of Adria
Snimci dostavljeni od strane sindikalne organizacije zaposlenih u "Port of Adrija", Foto: SOZ Port of Adria

Sindikalna organizacija zaposlenih u kompaniji "Port of Adria" iz Bara upozorila je da se otpadne vode ispuštaju u more, upozorivši da, ukoliko se taj problem ne riješi u bliskoj budućnost, postoji velika vjerovatnoća da će veliki dio barskih plaža biti kontaminiran i da će zaposlenima u tom preduzeću, građanima i turistima biti ugroženo zdravlje.

Kazali su da je problem u akvatorijumu "Port of Adrije" dugogodišnji.

"Problem koji se već više puta dešavao u našem akvatorijumu su otpadne vode koje se ispustaju u lučkom akvatorijumu i koje bi trebalo da budu prečišćene, ali, sudeći po zadnjem događaju, daleko su od toga. Ovih dana zaposleni u Port of Adriji su svjedoci ispuštanja otpadnih voda u more, raznih neprijatnih mirisa koj u ovim sparnim danima dodatno otežavaju rad. Poznato nam je da su se pokretale razne inicijative, prema resornom ministarstvu, sanitarnoj inspekciji, ali da je sve ostalo mrtvo slovo na papiru i da se rešavanju ovog problema nije pristupilo kako treba. Vjerovatno da ovaj problem izlazi iz okvira sindikalnog djelovanja, ali želimo ovim putem da skrenemo pažnju resornom ministarstvu, sanitarnoj inspekciji i drugim nadležnim organima na ovaj problem, jer, kako je Bar lučki grad, takođe je i turistička destinacija, a ovih dana smo informisani putem medija da plaže Žukotrlica 1 i 2 nisu pogodne za kupanje i da su na njima istaknute crvene zastave", saopštio je predsjednik sindikalne organizacije Zoran Martinović.

Jasno je, prema njegovim riječima, da se veliki broj građana i turista ne pridržava zabrane i samim tim, kako je naveo, dovode u pitanje svoje, "a onda i svih nas".

"Ako se ovaj problem ne riješi u bliskoj budućnost, postoji velika vjerovatnoća da će veliki dio barskih plaža biti kontaminiran i da će svima nama biti ugroženo zdravlje. Pogotovo dodatan rizik snose i zaposleni u Port of Adriji i Luci Bar koji su konstatno izloženi neprijatnim mirisima i ko zna još kakvim opasnostima koji mogu proisteći iz otpadnih voda. Poznato nam je da je postoji pumpa za prečišćavanje otpadnih voda, ali izgleda da nije funkcionalna u obimu u kojim bi trebalo da bude i onda dolazi do ovakvih problema. Nadamo se da će nadležno ministarstvo i sanitarna inspekcija uložiti napor da se odgovorni za ovakav propust pozovu na odgovornost i da se ovakav problem ne ponavlja u budućnosti, kako bi sačuvali prvenstveno zdravlje kako Barana tako i turista, a ujedno da se sačuva flora i fauna barskog akvatorijuma", zaključio je Martinović.

Bonus video: