IJZ: U Crnoj Gori registrovani podsojevi omikrona

Iz IJZ kazali da je mutacija na spajk proteinu, što je virusu olakšalo ulazak u ćeliju. Nema dokaza da ovi podsojevi dovode do teže kliničke slike

15865 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Institut za javno zdravlje saopštio je da su u Crnoj Gori registrovani prvi slučajevi infekcije podsojevima omikron varijante koronavriusa, EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks).

Kod ovih podsojeva, kazali su iz Instituta, dogodila se mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu vrisua koji olakšava ulazak u ćeliju.

"... te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih)".

Postojeći testovi dobro prepoznaju ove podsojeve, a iz IJZ dodaju da nema dokaza da podstiču značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno da bi mogli da uzrokuju pojavu ozbiljnih formi bolesti ili povećanje smrtnosti inficiranih,

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosjevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Crna Gora se, kazali su iz IJZ, pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva omikrona.

"U Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi se porast prevalencije obolijevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan i u Crnoj Gori", kazali su iz ove ustanove".

Apelovali su na građane da poštuju važeće mjere za zaštitu zdravlja, posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera.

"Stoga, Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije", zaključili su iz IJZ.

Bonus video: