Direktorica KCCG podnijela krivičnu prijavu portiv koleginice, Đuranović: Samo sam pomagala kolegama i pacijentima

Supspecijalista kliničke toksikologije trenutno zaposlena u Institutu za javno zdravlje tvrdi da nije koristila svoj faksimil u Urgentnom centru, šifre kolega i program “Heliant” za koji nije obučena

44759 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Sandra Đuranović: Ljekar je u obavezi da pomaže svuda, Foto: Privatna arhiva
Sandra Đuranović: Ljekar je u obavezi da pomaže svuda, Foto: Privatna arhiva

Ljekarka Sandra Đuranović, supspecijalista kliničke toksikologije, tvrdi da je uprava Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) prijavila policiji zbog navodnog krivičnog djela, iako je samo pomagala kolegama i pacijentima.

Ona je, u izjavi dostavljenoj “Vijestima” saopštila da je krivičnu prijavu protiv nje, kako je obaviještena u policiji prethodnog vikenda, podnijela direktorica KCCG Ljiljana Radulović. Ljekarka Đuranović, koja je specijalista urgentne medicine i trenutno radi u Institutu za javno zdravlje, istakla je da je čudi krivična prijava jer je samo željela da pomogne kolegama kada od nje zatraže savjet.

Iz KCCG su “Vijestima” potvrdili da su protiv Đuranovićeve podnijeli krivičnu prijavu i istakli da ne prejudiciraju odluku nadležnih organa, već očekuju da oni utvrde činjenice.

“KCCG je podnio krivičnu prijavu protiv jednog lica zbog osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje, odnosno, za drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja, prava pacijenata i ugleda ustanove”, piše u odgovoru.

Đuranovićeva je kazala da su je 2. avgusta u ranim jutarnjim satima pozvali iz policije na osnovu krivične prijave da je u svojstvu pratioca pacijenata koji dolaze u Urgentni centar KCCG na pregled zloupotrebljavala ambulantni prostor i navodno koristila program “Heliant”. Ona tvrdi da ne zna kako se taj program koristi, niti je obučavana da radi u tom programu.

“Po navodima iz prijave ja sam pregledala moje prijatelje i druge pacijente u Urgentnom centru koristeći šifrovani program i sačinjavala izvještaje i pisala dijagnoze i terapiju pacijentima. Zanimljiva je ta prijava, jer ja niti imam šifru za “Heliant”, niti znam šifre ljekara koji rade u “Heliant” programu, a pogotovo nikad nisam koristila moj faksimil supspecijaliste kliničke toksikologije u KCCG od 15.02.2022, otkada sam zaposlena u Institutu za javno zdravlje”, saopštila je Đuranovićeva.

Ona je istakla da je kao ljekar uvijek izlazila u susret kolegama kada im je potreban stručni savjet, pogotovo iz oblasti toksikologije i da će to uvijek raditi ne samo za njih, već i za građane Crne Gore koji je zovu telefonom za savjet u slučaju akutnih i hroničnih trovanja jer niti KCCG, niti bilo koja bolnica u državi nemaju specijalistu iz ove oblasti.

“Smatram da je to moja prvo moralna obaveza i obaveza svakog ljekara, humaniste koji je položio Hipokratovu zakletvu jer biti ljekar nije samo na svom radnom mjestu, nego bilo gdje, pa i na ulici. Da li je potrebno kazniti mnoge ljekare KCCG, Instituta za bolesti djece, ljekare širom Crne Gore i građanstvo zato što su me pitali za savjet i liječenje pacijenata kod kojih postoji sumnja na trovanje i drugih problema iz oblasti toksikologije”, naglasila je Đuranovićeva.

Ona je pojasnila da joj je u oktobru 2018. godine odobrena uža specijalizacija za potrebe KCCG, koju je završila, ali su joj potom rekli da klinički toksikolog nije planiran sistematizacijom. Tvrdi i da su je nakon više od 10 godina rada u Urgentnom centru prebacili u Institut za javno zdravlje.

“Doktorka Radulović je u svoje vrijeme takođe pomagala svojim kolegama kada imaju nedoumice i svima izlazila u susret, tako da se čudim da je podnijela krivičnu prijavu protiv koleginice supspecijaliste koja želi pomoći svojim kolegama kad je pitaju za savjet”, zaključila je Sandra Đuranović.

Bonus video: