Lazarević: Crna Gora posvećena planiranju odbrane u saradnji sa Alijansom

Načelnik Generalštaba VCG učestvovao na godišnjoj konferenciji NATO Vojnog komiteta u Norveškoj

4281 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore (VCG) posvećeni su sprovođenju procesa planiranja odbrane u saradnji sa NATO komandama i edukaciji kadra za tu svrhu, poručio je načelnik Generalštaba Zoran Lazarević.

On je učestvovao na godišnjoj konferenciji NATO Vojnog komiteta u Norveškoj, na poziv načelnika Generalštaba norveških oružanih snaga Eirika Kristofersena.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u fokusu konferencije bile su teme od zajedničkog interesa za unapređenje kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga, kako bi u kontinuitetu štitile vrijednosti Alijanse i njenih članica.

“Istaknuta je puna posvećenost naporima koje komandant NATO komande za operacije ulaže u neprekidno praćenje situacije na istočnim granicama Alijanse, kako bi se spriječilo iznenađenje bilo koje vrste”, navodi se u saopštenju.

Lazarević NATO
foto: Ministarstvo odbrane

Dodaje se da su načelnici u Oslu razgovarali o modalitetima unapređenja načina primjene regionalnih planova odvraćanja i odbrane i obezbjeđenja većeg nivoa spremnosti i interoperabilnosti odbrambenih snaga.

Lazarević je u obraćanju istakao posvećenost Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG sprovođenju procesa planiranja odbrane u saradnji sa NATO komandama, te edukacije kadra za tu svrhu i usaglašavanja neophodnih procedura na nacionalnom nivou.

On je naveo primjere unaprijeđene bilateralne saradnje u oblasti nabavki sa NATO članicama, Italijom i Slovenijom, sa kojima su usaglašeni ugovori o kupovini sredstava za potrebe odbrane.

Lazarević NATO
foto: Ministarstvo odbrane

To su, prema njegovim riječima, primjeri najboljeg načina stvaranja uslova da vojne jedinice članica budu interoperabilne.

Lazarević se zahvalio članicama NATO borbene grupe u Letoniji zbog profesionalnog pristupa obuci i sprovođenju nekoliko humanitarnih akcija za pomoć crnogorskim građanima.

Iz Ministarstva su podsjetili da, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore, crnogorski vojnici učestvuju u aktivnostima odvraćanja na istoku Alijanse, u sastavu NATO borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Na današnjoj konferenciji za predsjedavajućeg Vojnog komiteta izabran je italijanski admiral Đuzepe Kavo Dragone, koji će na toj poziciji zamijeniti Roba Bauera.

Bonus video: