Srpski nacionalni savjet Abazoviću: Ako ne bude popisnice na ćirilici, popis ćemo ocijeniti kao nevažeći

"Već dugi niz godina, još od usvajanja najvišeg pravnog akta Ustava Crne Gore, zapostavlja se ili pak potpuno izopštava upotreba ćiriličnog pisma u državnim institucijama", navodi se između ostalog u Zahtjevu Srpskog nacionalnog savjeta premijeru Dritanu Abazoviću

13804 pregleda 384 reakcija 111 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpski nacionalni savjet uputio je predesjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću "Zahtjev za podršku ustavnoj ravnopravnosti ćiriličnog pisma".

U Zahtjevu koji potpisuje Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta navodi se da posebno insistiraju da na popisu stanovništva obavezno bude zastupljena i popisnica na ćiriličnom pismu, kako bi građani Crne Gore imali mogućnost da u potpunosti ostvare svoja legitimna ustavna prava.

Navodi se i da bi Srpski nacionalni savjet kao krovna organizacija srpskog naroda, registrovana kod Vlade Crne Gore, koja legitimno i u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom zastupa identitetska pitanja,neuvažavanje zahtjeva ocijenio kao očiglednu diskriminaciju, a budući popis stanovništva kao nevažeći i protivustavan.

"Već dugi niz godina, još od usvajanja najvišeg pravnog akta Ustava Crne Gore, zapostavlja se ili pak potpuno izopštava upotreba ćiriličnog pisma u državnim institucijama. Takav odnos prema tradicionalnom pismu na kojem je napisano gotovo sve što predstavlja istorijski i kulturni identitet Crne Gore doživljavamo kao brutalno kršenje Ustava i očiglednu diskriminaciju brojnog stanovništva, koja je već više puta viđena u prošlim i turbulentnim vremenima. Ćirilica za narode koji žive u Crnoj Gori: Crnogorce, Srbe, Bošnjake i Muslimane ima posebnu vrijednost. Ćirilicom smo se upisali među civilizovane i istorijske narode Evrope i svijeta i njome su ispisani svi naši kulturni tragovi. Ćirilicom je napisana najpoznatija naša knjiga Miroslavljevo jevanđelje, koju je Unesko uvrstio u ediciju 'Pamćenje svijeta' kao jedno od 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija, kao i Oktoih i druge knjige iz Crnojevića štamparije, čije štampanje predstavlja najznačajnije datume kulturne istorije Crne Gore. Ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki", ističe se u Zahtjevu.

Dodaje se da je ćirilica "bila i ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta".

"Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa. Srpski nacionalni savjet Crne Gore je u prethodnom periodu, ukazivanjem na nepoštovanje i neusklađenost sa ustavnim normama, pokazao na neposredan i jasan način povređivanje ustavne garancije ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, sadržane u članu 13 st. 2 Ustava Crne Gore, na osnovu koje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore uputio preporuku svim državnim institucijama da u skladu sa svojim nadležnostima normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma. Cijeneći principijelni pristup Vlade Crne Gore, na čijem ste Vi čelu, u rešavanju važnih identitetskih pitanja insistiramo na konkretnoj podršci Vlade ustavnoj ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, što se posebno odnosi naš imperativni zahtjev da sve državne institucije koje su u nadležnosti Vlade Crne Gore bez odlaganja normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma", piše u Zahtjevu Srpskog nacionalnog savjeta Abazoviću.

Oni su Abazovića zamolili da im na zahtjev odgovori u pisanoj formi.

Bonus video: