Jahta isplovila iz Tivta: Posada nije primijetila da je član pao u more, spasili ga nakon više od sat

Prije nego što je SAR-1 uspio da stigne na naznačenu poziciju, oko 17.50 časova jahta "Amaya" je prva stigla do sopstvenog člana posade kojeg je izgubila, pronašla ga na pučini i izvukla iz mora

29426 pregleda 13 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Ruski državljanin –član posade jedrilice "Amaya" na kojoj se vijori zastava Palaua, a koja je jutros oko 11 sati isplovila iz marine Porto Montenegro u Tivtu i uputila se u Istanbul u Tuskoj, imao je mnogo sreće i spašen je danas kasno poslijepodne iz mora na krajnje neuobičajen način, zahvaljujući spletu srećnih okolnosti.

Naime, u 16.40 sati Pomorski operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u Baru, primio je radio poziv u pomoć mornara sa "Amaye" koji ih je obavijestio da je pao u more sa tog broda i da trenutno pliva negdje na pučini južnog Jadrana.

Dežurni operater u smjeni POC-a Nenad Trasić i Stevan Asanović su odmah triangulacijom izvora signala, utvrdili poziciju čovjeka u moru na oko 33 milje jugozapadno od Bara.

Sama 20 metara duga jahta "Amaya" sa koje je nesrećni mornar pao mu more, u tom trenutku se već nalazila čak 13 milja daleko od čovjeka kojeg je izgubila, bez da je njena posada za to vrijeme, uopšte primijetila da je jedan njen član završio preko palube i pao u more.

"Najbližim plovilima koja su se u tom trenutku nalazila u blizini reona gdje se nalazio čovjek u moru, odmah je preko POC-a naloženo da se uključe u akciju traganja i spašavanja. Upornim pozivanjem preko radio veze, konačno je stupljeno u kontakt i sa samom jahtom "Amaya" koja čak sat vremena nije bila svjesna da je izgubila člana posade. Jahti su proslijeđene koordinate na kojima se nalazio izgubljeni mornar i ona se odmah potom okrenula i uputila prema naznačenoj poziciji", ispričao je večeras "Vijestima" Žarko Lukšić, pomoćnik direktora UPSUL-a i rukovodilac njenog sektora za traganje i spašavanje je na moru.

On je istakao da je paralelno sa pozivanjem "Amaye" i drugih brodova koji su se zatekli u tom reonu da započnu akciju traganja i spašavnja čovjeka koji je pao u more, iz Bara odmah isplovio spasilački čamac SAR-1 sa dvočlanom posadom koju su činili pripadnici UPSUL-a Jasmin Koković i Ekrem Zaganjor, te sa jednim pripadnikom Sektora pomorske granične policije.

Međutim, prije nego što je SAR-1 uspio da stigne na naznačenu poziciju, oko 17.50 časova jahta "Amaya" je prva stigla do sopstvenog člana posade kojeg je izgubila, pronašla ga na pučini i izvukla iz mora.

Čim je to javljeno POC-u, i ostala plovila koja su pozvana u pomoć obustavila su akciju traganja i spašavanja i nastavila plovidbu kao svojim destinacijama, dok se SAR-1 okrenuo i vratio u Bar.

"Srećna okolnost u svemu je bila što je član posade jahte koji je, iz za sada neutvrđenih razloga, pao sa nje u more, nosio spasilački prsluk (lifejacket) a imao je sa sobom i ručnu radio stanicu kojom je uspio da dozove POC i zatraži pomoć. Zahvaljujući tome i profesionalnosti i upornosti službenika UPSUL-a koji su uspjeli da odrede poziciju čovjeka u moru te dozovu ostale brodove ali i samu "Amayu", da započlnu potragu, ovaj neobični slučaj je ipak imao srećan epilog", kazao je Lukšić dodajući da je posebno važno to što je mornar koji je pao sa jahte u more, nađen prije dolaska noći koja se već polako spuštala na pučini južnog Jadrana, jer bi mrak značajno otežao njegovo pronalaženje i spašavanje.

Budući da je ruski mornar sa "Amaye" u ovom incidentu bio nepovrijeđen i da je more bilo toplo zbog čega on nije ni pothlađen tokom više od sat vremena koliko je proveo u vodi, "Amaya" je nakon što je našla i izvukla svog mornara, nastavila plovidbu prema Turskoj.

Bonus video: