Ibrahimović: Ohrabrujem Bošnjake da se ponosno i slobodno izjasne na popisu

“Na današnji dan sjećamo se 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno obznanili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore", kazao je Ibrahimović

4667 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: NVO Alfa centar
Ibrahimović, Foto: NVO Alfa centar

Svim Bošnjacima čestitam 28. septembar i ohrabrujem ih da se ponosno i slobodno izjasne na predstojećem popisu o svojoj nacionalnoj pripadnosti bošnjačkom narodu, svom bosanskom jeziku i svojoj vjeri Islam, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je to kazao u čestitki povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas

“Na današnji dan sjećamo se 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno obznanili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore", dodao je.

Istakao je da je to istovremeno, bio čin otpora i dizanja glasa protiv više od stotinu godina pokušaja da se, kako kaže, nametne neko drugo, tuđe ili nepostojeće nacionalno ime.

"Pokušaj da se Bošnjacima oduzme viševjekovna istorija stvarana na ovim prostorima, kojom se najjasnije očitava i potvrđuje čvrsta ukorjenjenost Bošnjaka na ovim prostorima", ocijenio je Ibrahimović.

Naglasio je da reafirmacija njihovog nacionalnog imena, otvorila je, kako kaže, vrata reafirmaciji kulture i tradicije.

"Ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti", istakao je Ibrahimović.

Bonus video: