Propisi i praksa: Uz ime, na ličnu mogu i crteži

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Milivoje Brković kazao je “Vijestima” da je potpis sa “4S” njegov zvaničan potpis sa lične karte. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova pojasnili su da, prema propisima, potpis na ličnoj mora biti čitak, ispisan pisanim slovima i vjeran originalu

55470 pregleda 143 reakcija 48 komentar(a)
Ko kontroliše poštovanja pravila? (ilustracija), Foto: Damira Kalač
Ko kontroliše poštovanja pravila? (ilustracija), Foto: Damira Kalač

Iako propisi kažu da potpis na ličnoj karti “mora biti čitak, ispisan pisanim”, u praksi građani se na ličnoj potpisuju i štampanim slovima ili, kao u slučaju odbornika u Skupštini Glavnog grada Milivoja Brkovića, i uz dodatke simbola po želji.

U konkretnom slučaju, potpis Brkovića sadrži četiri ocila (na ćirilici 4S).

“Da, upravo je to moj zvanični potpis na ličnoj karti, međutim nije postojala volja partijskih vojnika iz Skupštine Glavnog grada da se informišu...”, rekao je Brković juče “Vijestima”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na čijem je čelu Filip Adžić, osim citiranja propisa, nisu odgovorili o konkretnom slučaju, i da li se na lična dokumenta, kroz potpis, inače mogu dodavati bilo kakva obilježja, kao što je Brković dodao 4S, ili da neko poželi, pa da doda simbol cvijeta, sunca, emotikon...

Brkovićev potpis (lijevo, iznad polja potpis službenog lica)
Brkovićev potpis (lijevo, iznad polja potpis službenog lica)foto: Facebook

“Vijesti” su prvi upit poslale 15, potom 22. avgusta, odgovor je redakciji stigao 25, nakon čega je resoru unutrašnjih poslova, tri dana kasnije, upućena i dopuna. Na taj upit nikad nije stigao odgovor.

Brković je u Skupštini Glavnog grada odbornik Ujedinjene Crne Gore i jedan je od odbornika koji prisustvuju sklapanju braka.

Njegov potpis dospio je u javnost nakon što je, u toj ulozi, prisustvovao vjenčanju jednog para u Podgorici, o čemu je na društvenoj platformi X (bivši Tviter) 10. avgusta objavio komentar i snimak.

U komentaru on je tada naveo: ”U ime Skupštine Glavnog grada, kao odbornik, završno slovo ljubavi zbog sklapanja braka kod četničke porodice Vojvodić”. Na snimku koji je objavio, on je kazao: “Dogodine krštenje, dogodine na Lovćenu, dogodine u Prizrenu”.

Nakon tog događaja, u dijelu medija i na društvenim mrežama kružila je i fotografija vjenčanog lista para čijem je sklapanju braka Brković prisustvovao, te otvoreno pitanje da li je njegov potpis zvaničan i, ako nije, da li to dovodi u pitanje dokumenta koja potpisuje.

Uz potvrdu da njegov potpis sa 4S jeste zvaničan, Brković je juče “Vijestima” kazao da su se u to dosad mogli uvjeriti službenici u različitim institucijama.

“Tokom moga progona u litijskom pokretu, Centar bezbjednosti Podgorica, sudstvo i tužilaštvo su bili stalno svjedoci mog svojeručnog potpisa. Dakle, nije riječ o simbolima, već svojeručnom potpisu, a tako će biti i u budućnosti. Zapažam da tokom nezakonitih i neustavnih hapšenja nisam privukao pažnju većine medija, ali danas kada uživam svoje slobode itekako su agilni. I budući angažman biće u korist građana Podgorice poštujući različitosti, a sankcionišuću privilegovane”, rekao je on.

Može li emotikon, sunce, cvijet...

Iz resora Adžića na pitanja “Vijesti” o potpisu kazali su da dva pravilnika propisuju proceduru za izdavanje lične karte - jedan se odnosi na podnošenje zahtjeva, drugi na uzimanje fotografije, otisaka i potpisa.

“Pravilnikom o načinu izdavanja lične karte i visini cijene obrasca lične karte, propisano je da je podnosilac zahtjeva za ličnu kartu dužan da potpiše navedeni zahtjev. Ako je građanin nepismen ili iz drugog razloga nije u stanju da se potpiše, potpisaće ga lice koje on ovlasti, u prisustvu službenog lica i pored ličnog imena građanina za kojeg se potpisuje, navesti svoje lično ime, prebivalište i adresu i broj lične karte”, rekli su “Vijestima”.

Fotografiju, otisak dva prsta i svojeručni potpis u digitalnoj formi od podnosioca zahtjeva uzima službeno lice ovlašćeno za uzimanje biometrijskih podataka.

“Shodno Pravilniku o načinu i uslovima uzimanja fotografije, otisaka prstiju i svojeručnog potpisa u postupku izdavanja lične karte, uzimanje svojeručnog potpisa od građanina vrši se na elektronskom jastučetu za potpis. Uzeti potpis mora biti čitak, ispisan pisanim slovima i vjeran originalu. Ako je lice nepismeno ili iz drugih razloga uzimanje potpisa nije moguće, na obrascu lične karte unosi se oznaka ‘HHH’”, naveli su iz resora Adžića.

I dalje sklapa brakove

Nakon što je Brković na društvenim mrežama objavio komentar i snimak sa sklapanja braka kod porodice Vojvodić, samostalni odbornik i član Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković, zbog povrede kodeksa, podnio je Etičkoj komisiji za izabrane predstavnike i funkcionere u lokalnoj samoupravi Glavnog grada Podgorice pritužbu na njegov rad.

Zeković je u pritužbi od 11. avgusta naveo da je nastup Brkovića pri obavljanju povjerene mu obaveze prisustvovanja sklapanju braka “neprimjeren”.

On je, kako je kazao, službenim nastupom naglasio da nastupa i govori u ime Skupštine Glavnog grada, te “saopštio svoje političke stavove, jasno predstavio ideološku platformu sa koje nastupa i opredijelio se ze afirmaciju velikodržavnih i nacionalističkih ambicija”.

Dodao je i da “u Podgorici brakovi ne treba da se službeno proglašavaju uz bilo kakve velikodržavne i nacionalnističke poruke i ambicije, niti uz etiketiranje bilo koje familije”.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović (DF) kazala je tada “Vijestima” da “Skupština... nije obrazovno-vaspitna ustanova”, da ona “nema ingerencije da postupa kao prosvjetna radnica ili sprovodi disciplinske mjere”, da se zalaže “za podizanje nivoa odgovornosti svih odbornika, poslanika i drugih javnih predstavnika građana”, kao i za toleranciju u društvu, “da se razlike ne doživljavaju fatalno, već u skladu sa onim što je upisano u Ustavu i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”.

Odbornik Andrija Klikovac (DPS) nakon objave Brkovića na mreži X uputio je poziv predsjedniku Odbora za imenovanje u Skupštini Glavnog grada Vasiliju Čarapiću (Evropa sad) da zakaže sjednicu na kojoj će biti predložena izmjena liste odbornika koji prisustvuju sklapanju braka.

Brković je juče kazao “Vijestima” da je njegov status u tom smislu nepromijenjen.

Bonus video: