Jokić: Žene na selu često predstavljaju “nevidljivu radnu snagu”

"Ciljevi održivog razvoja seoskih sredina u Crnoj Gori moraju obuhvatati jednakost rodova i osnaživanje žena", rekla je funkcionerka SNP-a

4068 pregleda 35 reakcija 3 komentar(a)
Jokić, Foto: SNP
Jokić, Foto: SNP

Sanja Jokić, članica Glavnog i Izvršnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) rekla je da žene na selu često predstavljaju “nevidljivu radnu snagu”.

Ona je, povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana žena na selu, rekla da se ne smije zaboraviti da radni dan žena na selu traje 15 sati.

"Danas sa posebnim osvrtom želim odati poštovanje svim ženama na selu, za požrtvovanje i svakodnevno zalaganje da život u seoskim područjima bude kvalitetniji, sadržajniji ali i primamljiviji generacijama koje dolaze, za ljubav, rad i trud, uz obećanje na mogućnost uticaja kroz državni sistem, kojim se mora intenzivnije i sa više senzibiliteta pristupiti i povesti računa o ženama koje proizvode hranu u manjem obimu i na tradicionalan način", saopštila je Jokić.

Dodaje da treba istaći i da se "jedan broj naših žena iz seoskih područja" nalazi u teškom položaju jer žive u ekonomski manje razvijenim djelovima zemlje, prvenstveno na sjeveru, dok se susreću sa nizom problema i vrlo često ne mogu da ostvare pravo na porodiljsku naknadu ili penziju.

"Žene na selu imaju izuzetno značajnu ulogu i potencijal, ali i često predstavljaju 'nevidljivu radnu snagu'. Stoga smo dužni prepoznati doprinos seoske žene ali i kritučnu ulogu. Ne smijemo zaboraviti da radni dan žena na selu traje 15 sati, i da su, pored kućnih poslova, one izložene i teškim fizičkim", napominje funkcionerka SNP-a.

Poručila je da ciljevi održivog razvoja seoskih sredina u Crnoj Gori moraju obuhvatati jednakost rodova i osnaživanje žena:

"Sa posebnim fokusom da se olakša, ali i poveća produktivnost poljoprivrede i prihod malih proivođača, prvenstveno žena, bazirani na unapređenju kvaliteta života i smanjenje siromaštva, ravnopravniji udio u raspodjeli porodičnog dohotka u vidu nasleđa, kao i njihov pravedniji društveni položaj i mogućnost ličnog i profesionalnog razvoja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: