Potpis u Budvi, kremiranje u Novom Sadu za 1.200 eura

Metropola turizma prva u Crnoj Gori zaključila takvu vrstu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koju će moći da koriste zainteresovane porodice iz bilo kojeg dijela Crne Gore, ali i Albanije i Kosova

47406 pregleda 58 reakcija 37 komentar(a)
Gradska kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Gradska kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Porodice koje žele da posmrtne ostatke svojih najbližih kremiraju moći će tu pogrebnu uslugu da ostvare preko budvanskog preduzeća Pogrebne usluge, tako što će tijelo pokojnika biti transportovano u krematorijum u Novom Sadu, i za 48 sati naručiocu usluge će biti dostavljena urna. Ta pogrebna usluga koštaće 1.200 eura.

To je za “Vijesti” potvrdio direktor Pogrebnih usluga Saša Kustudić, a ta usluga je omogućena zahvaljujući Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji koje je opštinsko preduzeće zaključilo sa Javnim komunalnim preduzećem “Lisje” iz Novog Sada.

Budva je prva opština u Crnoj Gori koja je zaključila takvu vrstu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koju će moći da koriste zainteresovane porodice iz bilo kojeg dijela Crne Gore, ali i Albanije i Kosova.

Ugovor o pružanju pogrebne usluge kremacije potpisali su nedavno Kustudić i direktor novosadskog Javnog komunalnog preduzeća “Lisje” Vladimir Đaković.

Đaković i Kustudić
Đaković i Kustudićfoto: Pogrebne usluge

U okruženju krematorijumi postoje u Srbiji i to u Beogradu i Novom Sadu, dok u Hrvatskoj u Zagrebu i Osijeku, a u Sloveniji u Ljubljani i Mariboru.

“Pogrebnom preduzeću u Budvi upućeno je više zahtjeva za pogrebne usluge krematorijuma i sahranjivanje urni. To je bio i povod da ostvarimo saradnju sa preduzećem u Novom Sadu, kojom smo dogovorili pojednostavljenu proceduru kremiranja pogrebnih ostataka”, kazao je Kustudić “Vijestima”.

Kako je kazao, ugovorom se novosadsko javno preduzeće obavezalo da u skladu sa dostavljenim zahtjevom omogući prijem i smještaj pokojnika, pripremi pokojnika za kremaciju, izvrši kremiranje, pripremi urnu za pohranu, izda urnu i omogući prodaju pogrebne opreme.

“Pogrebne usluge su, od kada sam prošle godine preuzeo funkciju izvršnog direktora, obavljale pružanje usluge kremacije, ali ta procedura se obavljala u Beogradu i trajala je od sedam do 15 dana. Sada, ugovorom sa Javnim komunalnim preduzećem ‘Lisje’ iz Novog Sada kompletna usluga, prevoz pokojnika do Novog Sada, kremiranje i dostavljanje urne će biti završeno u roku od 48 sati. Mimo ovog ugovora kolege iz Novog Sada će nam pomoći u edukaciji naših radnika i maksimalno će nam dati svu moguću podršku, jer planiramo da u Budvi na groblju izgradimo takozvani kulumarijum, zid sa kasetama u koje se mogu smjestiti urne”, kazao je Kustudić, te najavio da će izgradnja početi već tokom narednog mjeseca.

On je naglasio da bi bilo izuzetno dobro kada bi Opština Budva krenula u realizaciju projekta izgradnje krematorijuma.

“To nije neka velika investicija, a Budva bi bila prva opština na ovom dijelu Jadrana koja bi imala krematorijum. Jer na području Bosne i Hercegovine, južne Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Kosova ne postoji krematorijum. Tražimo lokaciju i za izgradnju novog groblja, jer svi smo svjedoci da je Budva u proteklih nekoliko godina gotovo udvostručila broj stanovnika, te je velika potreba za novim grobljem”, naglasio je Kustudić.

“Vijesti” su još ranije objavile da postojeća gradska kapela, koja se nalazi kod groblja na zaobilaznici, može biti porušena, jer Mitropolija crnogorsko primorska, na čijoj je zemlji ona napravljena, planira da na toj lokaciji izgradi saborni hram posvećen Svetom Marku. Opština već godinama unazad, svjesna da je kapela izgrađen kao privremeno rješenje, još ne kreće u izgradnju nove kapele, niti je odredila tačnu lokaciju za izmještanje.

Bonus video: