Đeka: Uskoro obuke za korišćenje novog softvera za digitalizaciju albanskog jezika

"Đeka je kazao da je “saglasan” najavom da će se popis stanovništva u Crnoj Gori odložiti, te da očekuje da će se održati po svim evropskim standardima", navodi se u saopštenju ministarstva

3212 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet Ministarstva za ljudska i manjinska prava
Sa sastanka, Foto: Kabinet Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Saradnja između Crne Gore i Kosova je veoma dobra, te da istu treba jačati posebno u oblasti turizma, obrazovanja i zajedničkih projekata u oblasti unapređenja manjinskih prava, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i zamjenika ministra za izbjeglice i povratak Kosova Mevluda Sinani, saopšteno je iz Kabineta Ministra za ljudska i manjinska prava.

“U prethodnom periodu urađeno dosta kada je u pitanju unapređenje prava manjinskih naroda”, kazao je Đeka dodavši da je završena i digitalizacija albanskog jezika koja je bila prijeko potrebna, te da se uskoro očekuju obuke za korićenje ovog novog softvera.

Iz resora navode da sagovornici su razgovarali i o predstojećim popisima stanovništva u Crnoj Gori i Kosovu, tom prilikom Đeka je kazao da je “saglasan” najavom da će se popis stanovništva u Crnoj Gori odložiti, te da očekuje da će se održati po svim evropskim standardima.

"Zamjenik ministra Sinani se zahvalio Đeki na prilici da razgovaraju o unaprjeđenju saradnje dva ministarstva, kao i da ga informiše o realizovanim projektima izgradnji i renoviranju kuća, poljoprivrednim subvencijama, Start-up-u, biznisu za učesnike itd.", navodi se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da je ovo prvi korak, kako je saopšteno, za nastavak zajedničke saradnje kada je u pitanju podrška projektima u oblasti unapređenja prava manjinskih naroda.

"Navodi se da sastanku je prisustvovala i ambasadorka Kosova u Crnoj Gori Arijana Žerka Hodža", naveli su iz ministarstva.

Bonus video: