ZHMS izdao crveni meteoalarm za petak - obilna kiša, jak južni vjetar, talasi na moru...

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) najavio da će i u nedjelju biti slično vrijeme, kao i u petak, dok se u subotu očekuje znatno manje kiše

54887 pregleda 97 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crveni meteoalarm izdat je za petak za područje cijele države zbog vremenskih prilika koje nas očekuju.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) za petak i nedjelju izdao je upozorenje na obilnu kišu, jak južni vjetar i talase na moru.

"Potencijalno moguće su određene posljedice na terenu", navodi se u saopštenju ZHMS.

"Prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom iznad Sjevernog mora, pruža dolinu iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U donjem i prednjem dijelu ciklona je jaka jugozapadna visinska struja sa toplim vlažnim i nestabilnim vazduhom, koji se postepeno premješta istočnije, tj. prema našem području, a istovremeno sa sjeverozapada pristiže nešto hladniji vazduh i generiše jaka frontogeneske procese, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i olujnim južnim vjetrom. Umjereno do potpuno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno pljuskovi i grmljavina, ponegdje obilne padavine, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. Vjetar pojačan i jak, na udare olujni ili orkanski. Krajem dana ili u večernjim satima u većini predjela prestanak padavina, i slabljenje vjetra, ponegdje moguće ranije", piše na sajtu ZHMS.

Navode da će i u nedjelju biti slično vrijeme, kao i u petak, dok se u subotu očekuje znatno manje kiše.

"Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode - flashflood efekti. Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine", upozoravaju iz ZHMS.

Bonus video: