Karticom NPCG kupovali i žvake: Od moračke šljive do krapa na zvona

Nekadašnji direktor Aleksandar Bulatović tvrdi da je raspolaganje povjerenim sredstvima i karticama za vrijeme njegovog mandata bilo u potpunosti u skladu sa zakonom

54158 pregleda 276 reakcija 123 komentar(a)
Tvrdi da je zakonito trošio: Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Tvrdi da je zakonito trošio: Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Moračka šljiva, vina, kačamak, krap na zvona, banjalučki ćevapi, hobotnica, paste, pice, pečurke sa sirom, sokovi, “orbit” žvake, čupavci... samo su dio onoga što je službenom karticom preduzeća Nacionalnih parkovi Crne Gore (NPCG) platio nekadašnji direktor Aleksandar Bulatović.

Bulatović je juče “Vijestima” rekao da je tokom mandata zakonito raspolagao povjerenim sredstvima i karticama, kao i da bi bilo korisno da se trošak koji je on napravio uporedi sa onim koji je napravilo sadašnje, kao i rukovodstvo NPCG prije nego je on imenovan za direktora.

Izvod iz analitičke kartice u koji “Vijesti” imaju uvid, a koji se odnosi na 59 računa, pokazuje da je Bulatović sa službene kartice potrošio oko 1.500 eura, u periodu od marta do avgusta prošle godine.

“Vijestima” je nezvanično objašnjeno da je korišćenje platne kartice omogućeno direktoru NPCG, ali da je predviđeno da se taj novac troši isključivo za reprezentaciju - poslovne sastanke u toku radnog vremena i tokom putovanja.

Izvori lista tvrde i da je u periodu kada je Bulatović bio na čelu parkova, ta platna kartica bila isključivo kod njega.

“Opravdano je karticom koja je za to namijenjena platiti račun nakon poslovnog sastanka, ukoliko je to u skladu sa pravilima. Ipak, analitička kartica pokazuje da se Bulatović nedomaćinski odnosio prema povjerenim sredstvima. Iz nje se vidi da je službenom platnom karticom plaćao van radnog vremena, u lokalima i restoranima širom Crne Gore, evidentirano je i podizanje novca sa bankomata, kao i sasvim mizerno plaćanje ‘orbit’ žvaka službenom karticom”, objasnio je izvor “Vijesti”.

I žvake o trošku građana
I žvake o trošku građanafoto: Vijesti

Bulatović je za direktora Nacionalnih parkova imenovan u decembru 2021. godine, tokom Vlade Zdravka Krivokapića. Na toj poziciji ostao je do oktobra prošle godine, kada je smijenjen na prijedlog Ministarstva ekologije, odnosno tadašnje ministarke Ane Novaković Đurović.

“Raspolaganje povjerenim sredstvima i karticama u roku mog mandata je bilo u potpunosti u skladu sa zakonom. Ukoliko sadašnje rukovodstvo smatra da je bilo bilo kakvih zloupotreba sa moje strane, na raspolaganju im stoje odgovarajući postupci pred nadležnim organima, koje ih ja ohrabrujem da pokrenu. Što se tiče samog pitanja korišćenja sredstava koja shodno pravilniku su opredljeljena za direktora JP NPCG, bilo bi korisno i radi javnosti, a i radi dobijanja stvarne slike, da se napravi poređenje i iznosa i svrhe za koju su trošena sredstva kako sadašnjeg rukovodstva tako i rukovodstava koja su vodila Nacionalne parkove prije mene”, kazao je Bulatović.

Računi

Izvod iz analitičke kartice pokazuje da je tim platežnim sredstvom u vlasništvu JP NPCG, 4. marta 2022. godine, nešto prije 20 sati, u jednom budvanskom restoranu, plaćen račun od 127 eura.

Na računu od te noći su vina, sok, voda, salate... riblji file, hobotnica, lignje.

Račun iz budvanskog restorana
Račun iz budvanskog restoranafoto: Vijesti

Istom karticom u martu je plaćano dan kasnije, u Baru, kada su na meniju bili ćevapi, ali i 23. marta u Kolašinu, kada su se gostili telećim pečenjem, telećom čorbom i viljemovkom.

Karticom Nacionalnih parkova večera je plaćena i 1. aprila u jednom podoričkom restoranu, a na izvodu se vidi da su se tog dana gostili morskim plodovima.

Analitička kartica pokazuje da je 5. aprila novcem JP NPCG plaćen ručak u Kolašinu, i to ponovo teleće pečenje, a iste noći oko 21 sat i vino u jednom podgoričkom hotelu.

Deset dana kasnije - 15. aprila, a potom ponovo 20. aprila, plaćene su pica, pasta, a onda i večera u podgoričkom lancu picerija.

U analitičkoj kartici su i računi za rakiju od dunje koja je popijena u jednom podgoričkom restoranu, doručak u luksuznom kolašinskom hotelu, ručak u tamošnjem restoranu, ali i to da je 22. aprila u Kolašinu, na bankomatu, podignuto 20 eura.

Karticom je plaćen i noćni račun od 3. maja, ali i “orbit” žvake kupljene dva dana kasnije.

Prema dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”, vidi se da je o trošku građana večerano više puta u Podgorici, pa i 29. aprila, a dan kasnije, u Kolašinu, službenom karticom plaćeno je više računa - pečenje i kačamak za ručak, salata, pastrmka, pita... za večeru.

Moračka šljiva pila se i 8. maja u Kolašinu, a dva dana kasnije plaćena je večera u podgoričkom restoranu. I te noći na meniju su bili su morski plodovi i kolači... Krajem tog mjeseca sa oko 70 eura plaćen je ručak...

Moračka šljiva i japanski “saki naki”

Japanska rakija pila se 10. juna u Podgorici, nakon radnog vremena, a veoma često službenom karticom plaćana je moračka šljiva u elitnom kolašinskom hotelu.

Među računima su i oni iz podgoričke ćevabdžinice, restorana u Sutomoru, Petrovcu, na Crkvinama...

Jedan od njih plaćen je i 12. jula uveče, a izvod pokazuje da su na meniju bili miješano meso, kačamak, salate, ćevapi, kiselo mlijeko... Osam dana kasnije, o trošku građana, večeralo se u podgoričkom restoranu. Te noći na stolu su bili morski plodovi, kao i 3. avgusta kada su građani platili ručak. Devet dana kasnije, službenom karticom plaćeni su noćni računi, dominantno za alkoholna pića...

Ručak i večera plaćeni su i 17, 19. i 20. avgusta u podgoričkom, odnosno dva kolašinska restorana.

70

eura podignuto je sa službene kartice, na jednom bankomatu, 22. maja u 16.36 sati

Bonus video: