Morača trpi zbog tehničkih grešaka?

Iz EPA tvrde da su u pitanju tehnički propusti, Piperović da su razlozi ukidanja rješenja za “Bemaks” “suštinske prirode”, ali nije detaljnije obrazložio tu tvrdnju

20353 pregleda 59 reakcija 8 komentar(a)
Iz EPA ostaju pri stavu da je više firmi uništilo rijeku, Foto: BORIS PEJOVIC
Iz EPA ostaju pri stavu da je više firmi uništilo rijeku, Foto: BORIS PEJOVIC

Rješenje Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) kojim je utvrđena odgovornost kompanije “Bemaks” zbog štete učinjene u koritu rijeke Morače, poništeno je iz tehničkih razloga, kazali su “Vijestima” iz Agencije, na čijem je čelu Milan Gazdić.

Pravni zastupnik “Bemaksa”, advokat Zoran Piperović, tvrdi drugačije i kaže da su razlozi zbog kojih je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) poništilo rješenje EPA “suštinske prirode”, ali nije detaljnije obrazložio tvrdnju.

Iz resora koje je donedavno vodila Ana Novaković Đurović, a sada u dijelu ekologije Vladimir Martinović, a dijelu urbanizma i prostornog planiranja Janko Odović, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Agencija za zaštitu životne sredine posljednjeg dana jula donijela je rješenja kojim je utvrđeno da su četiri kompanije pričinile štetu u koritu rijeke Morače. Dokumentaciju o devastaciji prirodnih vrijednosti u koritu Morače tada su dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zaštitniku imovinsko-pravnih interesa i inspekciji.

U Agenciji su, kako su tada rekli, utvrdili da su kompanije “Montenegro petrol”, “Bemaks”, “Cijevna komerc” i “Beton Montenegro” pričinile značajnu devastaciju.

U odnosu na to, kompanije je trebalo da u roku od 45 dana dostave predlog mjera sanacije, ali to, ranije su rekli “Vijestima” iz EPA, nisu učinile.

Zakon o odgovornosti za štetu u životnoj sredini predviđa prekršajnu novčanu kaznu od dvije do 40.000 eura za pravno lice koje u roku koji je određen rješenjem ne sačini i ne dostavi predlog mjera remedijacije.

“Pobjeda” je sredinom sedmice objavila da je MEPPU usvojilo žalbu pravnog zastupnika “Bemaksa” i 12. oktobra poništilo rješenje EPA.

“Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poništilo je rješenje Agencije, sa obrazloženjem da isto nije bilo tehnički ispravno, zbog čega je ono od strane drugostepenog ogana vraćeno prvostepenom organu na odlučivanje”, kazali su “Vijestima” juče iz Agencije.

Kako dodaju, “Agencija je, kako u ovom, tako i u ostalim slučajevima, postupala u skladu sa Zakonom o odgovornosti za štetu o životnoj sredini”.

“I nesumnjivo utvrdila štetu u životnoj sredini u skladu sa navedenim zakonom. U ponovljenom postupku Agencija će ukloniti pravno formalne nedostatke i donijeti novo rješenje”, rekli su “Vijestima”.

“Pobjeda” je ranije prenijela navode Piperovića da je direktor Agencije “ucjenjivao i primorao nadležnog inspektora da donese i potpiše rješenje koje je Ministarstvo poništilo”.

Iz EPA su juče kazali da oni u Agenciji nemaju inspektore, da nadzor vrše inspektori Uprave za inspekcijske poslove.

Rekli su i da se zaposlenima ili odlukama Agencije nekad prijeti “preventivno, praveći pritisak na donošenje odluka, nekad nakon donesene odluke”.

“Za dvije i po godine od promjene uprave Agencija nije bila tužena, i pored ogromnih pritisaka, direktno ili preko medija, što ukazuje da su sva rješenja donesena zakonito. Godine bezvlašća i kreativnog tumačenja zakona vjerujemo da su iza nas. Agencija će raditi isključivo po zakonima ove zemlje i odluke donositi u predviđenim rokovima. Tako nas ni izjave gospodina Piperovića neće omesti u donošenju zakonitih odluka, a rješenja kojim se utvrđuje da je nastala šteta u životnoj sredini biće donijeta u zakonskom roku za sve operatere koji su prepoznati Zakonom o odgovornosti za štetu u životnoj sredini”, rekli su iz Agencije.

Bonus video: