Završena prva faza modernizacije radarskog sistema za nadzor mora

Izlaz na more, pored strateškog značaja, predstavlja i potencijalni izvor složenih bezbjednosnih izazova i prijetnji, napominju iz Ministarstva odbrane

3322 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su taj resor i Vojska Crne Gore završili prvu fazu modernizacije radarskog sistema za nadzor mora i crnogorskih teritorijalnih voda.

Riječ je o prilagođavanju postojećih senzorskih i baznih stanica, kao i ugradnji novih pratećih informaciono-komunikacionih sistema, čime će Mornarički operativni centar imati objedinjenu sliku stanja, dok se specijalizovanim sastavima Vojske omogućavaju efikasniji nadzor, razmjena i analiza podataka, pojasnili su iz ministarstva.

Naglašavaju da izlaz na more, pored strateškog značaja, predstavlja i potencijalni izvor složenih bezbjednosnih izazova i prijetnji.

"U Crnoj Gori, modernizacija sistema za nadzor mora i upravljanje akvatorijom vrši se na svim vojnim objektima opredijeljenim za te namjene. U pitanju su kompleksni zahvati koji, pored ugradnje savremene opreme, podrazumijevaju i građevinske radove na objektima, obuku kadra za rukovanje tim složenim sistemima, te adaptaciju putne infrastrukture koja vodi ka tim objektima", navodi se u saopštenju.

radar more
foto: Ministarstvo odbrane

Kazali su da će novi patrolni brodovi i nova zgrada Komande Mornarice u Baru dodatno proširiti sposobnosti i kapacitete VCG za neprekidan nadzor teritorijalnih crnogorskih voda, bilo da je u pitanju površinska, podvodna ili vazdušna komponenta.

Do nabavke novih patrolnih brodova, patroliranje će vršiti patrolni brod P-105 Durmitor i pučinski remorker PR-41. Očekuje se da VCG od Sjedinjenih Američkih Država tokom naredne godine dobije i nove čamce, kroz program pomoći i saradnje, rekli su iz ministarstva.

Ukazuju da, u okviru treće misije Vojske i na osnovu trilateralnog sporazuma, Mornarica pruža podršku u oblasti traganja i spašavanja Upravi pomorske sigurnosti, kao i Upravi policije u borbi protiv terorizma i kontroli pomorske granice.

"Valja podsjetiti da je 2022. godine Mornarica Vojske Crne Gore sa pripadnicima Mornarice Ujedinjenog Kraljevstva učestvovala u vježbi 'Odlučan odgovor 22', gdje se vršila obuka organskih bording timova, kao i izvođenja helikopterskih spasilačkih operacija za pomoć na moru u različitim situacijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: