Mještani Rijeke Mušovića: Imanja ćemo braniti životom

Do sada podnijeto više prigovora na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i 1450. Mještani tvrde da nisu pozvani na sastanak sa čelnicima Opštine i da su “naišli na ignorisanje i zid ćutnje”

6492 pregleda 31 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Mještani kolašinskog sela Rijeka Mušovića saopštili su da više od pola godine, niti oni niti ostala zainteresovana javnost, nijesu dobili nikakav odgovor od lokalne samouprave, kada je riječ o brojnim podnesenim prigovorima na Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i 1450. Tvrde da nisu pozvani na sastanak sa čelnicima Opštine i da su “naišli na ignorisanje i zid ćutnje”.

“Oni koji ne ćute, već su jako glasni i aktivni, su budući izvođači radova na ovom projektu koji idu u posjetu mještanima i vlasnicima imanja i nude pozamašne cifre za kupovinu parcela ili promjenu mišljenja. Razlog tome je što dobar dio trase cjevovoda prolazi kroz privatne posjede u Rijeci Mušovića, a mi, vlasnici tih posjeda, nećemo dozvoliti da se ovaj projekat sprovede niti smo zainteresovani da prodajemo svoju očevinu i đedovinu. Ni po koju cijenu. Naprotiv, spremni smo da je branimo golim životima”, piše u saopštenju mještana tog sela.

Rijeka Mušovića
foto: Jelena Jovanović

Oni kažu da žele da obavijeste sveukupnu crnogorsku javnost da pojedini od onih “koji se protive projektu i ne žele trajnu devastaciju cijelog tog područja i prosipanje novca svih građana radi interesa pojedinaca, trpe velike pritiske”. Poručuju i da neće popustiti.

“S obzirom da je u lokalnoj samoupravi došlo do promjena u rukovodstvu, pa se na čelu Opštine Kolašin sada nalazi Petko Bakić, očekujemo i pozivamo novog prvog čovjeka grada da organizuje sastanak i upozna nas sa koracima koje će sprovesti kako bi se ovaj, po lokalnu zajednicu i životnu sredinu štetan projekat, obustavio i našla održiva i jeftinija rješenja za osnježavanje i vodosnabdijevanje ski centara na Bjelasici”, saopštili su mještani kolašinskog sela.

Podsjećaju da na čelu ministarstva ekologije Vladimir Martinović, “nekadašnji prvi čovjek Kolašina”. Kažu da od njega, i dok je bio na poziciji predsjednika Opštine, nismu imali podršku.

“Iako nas to navodilo na sumnju da je podlegao pritiscima moćnika, želimo da vjerujemo da će nas i on pozvati na sastanak kako bismo našli najbolje rješenje za naša sela, naš grad i Bjelasicu. Ako ništa drugo, na očuvanje ovog kraja obavezuju ga njegovi korjeni, i želimo da vjerujemo da neće učiniti nijedan korak koji bi ga natjerao da saginje glavu pred sjenama svojih predaka”, piše u saopštenju mještana Rijeke Mušovića.

Kako poručuju, ukoliko i ovog puta naiđu na ignorantski odnos, neće dozvoliti “otimanje rijeke, uništavaju imanja i priroda zbog interesa nekoliko pojedinaca”.

“Svima koji bi se drznuli da, sa pozicije na kojoj su, donesu drugačiju odluku, poručujemo da po cijenu naših života nećemo dozvoliti da bude sproveden ovaj i ovakav, u najmanju ruku sumnjiv projekat, za koji bi trebalo da se zainteresuje i tužilaštvo”, poručuli su mještani Rijeke Mušovića.

Bonus video: