Vina sa ženskim pečatom

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo tim kompanije "13. jul - Plantaže"

2454 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: 13. jul – Plantaže
Foto: 13. jul – Plantaže

Zašto je u našem jeziku, baš kao i u većini jezika na svijetu „ loza“ imenica ženskog roda, a „vino“ imenica srednjeg roda? Da li je to ono vječito rađanje i nastajanje? Možda je ženama bliže razumjeti koliko je pažnje i truda potrebno da loza dobro ponese i rodi grožđe, od koga treba nastati novo čedo – novo vino

Tradicija kompanije duga šest decenija i standardno visok kvalitet proizvoda presudni su u očuvanju pozicije lidera u vinskoj industriji, koju kompanija „13. jul - Plantaže“ decenijama unazad ima na ovim prostorima. „Plantaže“ su jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i lozove rakije u jugoistočnoj Evropi, u čijem posjedu se nalazi jedinstven vinograd na Ćemovskom polju, najveći u jednom kompleksu u Evropi, impresivne površine od oko 2.300 hektara. Godišnje proizvedu oko 20 miliona kilograma grožđa, plasirajući 16 miliona flaširanih proizvoda u preko 40 zemalja širom svijeta. Milioni potrošača na svim kontinetima svijeta uživaju u vinima „Plantaža“, a decenijama unazad one su omiljeni brend kako domaćih tako i potrošača širom regiona.

13. jul – Plantaže
foto: 13. jul – Plantaže

Poslovanje kompanije u prethodnoj godini obilježili su dobri rezultati ostvareni na polju konsolidacijie i sređivanje bilansa, rast prihoda, rast prodaje i smanjenje troškova poslovanja. Kompanija je u 2022. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od preko 28 miliona eura, što je 15% više u odnosu na 2021. godinu. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga porasli su za 8%, dok su prihodi ostvareni od prodaje na domaćem tržištu veći za 16% u odnosu na 2021. godinu. U protekloj godini ostvaren je i rekordan prihod ugostiteljstva za posljednjih 10 godina, u iznosu od preko 1,5 miliona eura. Ukupni rashodi bili su 17% manji u odnosu na godinu koja joj je prethodila.

Kompanija „13. jul - Plantaže“ je svijetli primjer prakse u kojoj su žene u velikoj mjeri zastupljene na mjestima donošenja ključnih odluka, što za jednu kompaniju koja se primarno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, nije čest slučaj. Od ukupnog broja zaposlenih u „Plantažama“ (663) trećinu čine žene (223), od čega njih 20 pokriva rukovodeće pozicije. Preko 50% zaposlenih žena u kompaniji je visokoobrazovano. U upravljačkim strukturama „Plantaža“ ženama je ukazano veliko povjerenje.

Procenat žena na menadžerskim pozicijama duplo je veći od državnog prosjeka. U menadžmentu „Plantaža“ preko 60% pozicija pokrivaju žene. One su na čelu sektora vinogradarsko-voćarske proizvodnje, finansija, nabavke i logistike, razvoja i sekretara Društva, dok u Odboru direkora sjede dvije dame. Osim toga, značajan procenat žena pokriva i pozicije šefova brojnih službi unutar kompanije.

Bojana Đurišić, finansijska direktorica

Znanje kao osnovi resurs za napredak i razvoj

Svih13 godina od kada sam počela svoj radni staž u kompaniji „13. jul Plantaže” provela sam na raznim pozicijama u Sektoru finansija . Od pripravničkog staža u ovom Sektoru, preko poslova referenta, šefa finansija, šefa računovodstva, sve do pozicije direktorice Sektora finansija koje sada obavljam. Od pripravničkih dana pa do trenutne pozicije išla sam „stepenicu po stepenicu” uzlaznom putanjom. Od samog početka, kako sam dobijala priliku pa mijenjam radna mjesta, imala sam priliku da steknem i veliko iskustvo iz oblasti finansija.

Imala sam sreću da u kompaniju u kojoj sam dobila priliku profesionalno da rastem, to što sam žena ne prestavlja prepreku . Kroz cijeli karijerni put imala sam mogućnost da se razvijam, učim od koleginica i kolega na svim hijerarhijskim nivoima. Moja vodilja je uvijek bila znanje, te sam sebe i svoje kolege, bez obzira na pol, posmatrala podjednako bitnim u poslu. Mišljena sam da raznoliki timovi donose bolje odluke , što je u direknoj korelaciji sa rezultatima kompanije.

Bojana Đurišić, finansijska direktorica
Bojana Đurišić, finansijska direktoricafoto: 13. jul - Plantaže

Sektor finansija, na čijem sam čelu, dominantno čine žene i to 90% sektora, tako da samo na našem primjeru priča o rodnoj ravnopravnosti u „Plantažama” ima puni smisao. Smatram da je zadatak žena na rukovodnim pozicijama da podstiču svoje kolegnice, da se ne plaše posvećenosti i ljubavi prema poslu, kao i da uz znanje i iskustvo dolazi i uspjeh.

Poslovni rezultati koje „Plantaže” bilježe posljednje dvije godine, kao i pokazatelji za koje sam kao finansijska direktorica odgovorna, u korelaciji su sa ciljevima koje smo pred sebe postavili, ali i sa energijom ljudi koji upravljaju kompanijom, kao i njenim zaposlenima.

Veoma smo ponosni na rezultate ostvarene u prethodnom periodu imajući u vidu prepreke i izazove sa kojima se suočavamo. Kolege sa kojima sarađujem, energija i emocija sa kojom pristupamo svakom radnom zadatku, ključni su u našem slučaju. Mogu reći da okruženje u kojem poslujemo donose izazove i teške zadatke koji jasno ukazuju na značaj snažnog tima kojim rukovodim i na koji sam veoma ponosna.

Danas su okolnosti takve da često budem u zoni van komfora, ali to mi daje nove šansa za učenje i dodatno me motiviše da se profesionalno i lično usavršavam. Kao direktorica finansija jedne od najvrednijih kompanija u državnom vlasništvu, moram istaći veliku podršku i puno povjerenje mojih kolega iz menadžmenta i Odbora, na čemu sam veoma zahvalna.

Vjerujem da je opredijeljenost ka konstatnom ličnom i profesionalnom usavršavanju preduslov za osvarivanje uspjeha i veoma sam zahvalna što radim u kompaniji u kojoj svi zaposleni umaju podršku u tome da razviju i iskažu svoje maksimalne potencijalne, a to je od neprocjenjivog značaja.

Dr Sanja Radonjić, direktorica Sektora za razvoj

Nauka u ženskim rukama

U kompaniji „13. jul – Plantaže“ radim 13 godina, od 2010. kada sam počela pripravnički staž u Sektoru za razvoj, a kojim sada rukovodim od ove godine. Hemijski sam inženjer, ali sam vođena željom za novim znanjima iste godine upisala doktorske studije na katedri za vinarstvo na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gdje sam i doktorirala. U međuvremenu sam kao tehnolog vodila pogon za proizvodnju vina - kapaciteta 13 miliona litara, i tako na nekin način zatvorila krug koji sam započela i završila u Sektoru za razvoj, kojem očigledno pripadam.

Moj put nije bio lak, ali u toj avanturi nisam bila usamljena. Pomoć prof. dr Vesne Maraš, direktorice Sektora za razvoj, nemjerljiva je jer me je kao šef i kao žena ohrabrila, dala šansu i na neki način usmjerila ka usavršanju, sticanju znanja i iskustva.

Od nje sam mnogo naučila, a prije svega da nema odustajanja na trnovitom putu ka uspjehu. Odustala, stoga, nijesam ni od doktorata iako sam pod uticajem velikih odricanja u svakom pogledu, bila u iskušenju. Rad u kompaniji bio je ispred rada na doktoratu, ali mi je strpljenje mentorke prof.dr Tatjane Košmerl pomoglo da uspijem. Danas mi je drago jer sam istrajala, a posebno mi je drago da sam u tome imala potporu baš od žena. Nije izostala ni bezrezervna podrška muža, braće, roditelja, prijatelja i, naravno, kolega, na čemu sam im jako zahvalna. Reklo bi se da je imati takve ljude pored sebe, samo po sebi uspjeh.

Dr Sanja Radonjić, direktorica Sektora za razvoj
Dr Sanja Radonjić, direktorica Sektora za razvojfoto: 13. jul – Plantaže

Karijerni put do sada je bio ujedno lijep i dinamičan. Interni, nacionalni i međunarodni projekti, učešće u primijenjenim istraživanjima u vinogradu i pogonu za mikrovinifikaciju, dali su veliko iskustvo i znanje, a bezmalo projekata koje smo realizovali od važnosti su, ne samo za kompaniju, nego i za crnogorsko vinogradarstvo i vinarstvo. Srećnom me čini to što sam dobila priliku da vodim proizvodnju vina u jednom od pogona naše kompanije gdje sam stekla neprocjenjivo iskustvo. Vođenje pogona, briga o dobijenim vinima je nešto što se bez ljubavi prema onom što radite teško realizuje. Posao tehnologa je dinamičan, izazovan, potrebna je visoka koncentracija i fokus. Period berbe zahtijeva danonoćan rad, ali je osjećaj magičan kada dobijete finalan proizvod u koji ste uložili toliko sebe, truda i ljubavi.

Ono što je jako bitno jeste da svi u lancu, tim odgovoran za preradu grožđa i proizvodnju vina, tehnolozi, imaju zajednički cilj – da stvore vina koja po kvalitetu beskrompromisno odgovaraju kategoriji u kojoj se proizvode. Međusobna podrška, dijeljenje znanja i informacija među kolegama krucijalno je i u tome smo otvoreni. Svijetao primer takve prakse je tim koji sam prethodno predvodila, a koji čine većinom muškarci, i kojem sam neizmjerno zahvalna na primjernoj saradnji i uzajamnoj podršci, nalik porodičnoj.

Sektor za razvoj koji sada vodim je najmanji po broju radnika, ali jednako bitan, jer ono čemu težimo jeste rast, razvoj i konkurentnost kompanije kroz primijenjena istraživanja i inovacije. Kompanija „13. jul - Plantaže“ je kompleksan sistem, multidisciplinaran u pogledu neophodnih profesija - vinogradara, tehnologa, inženjera tehničkih nauka, pravnika, ekonomista. Svaka karika jednako je bitna jer uspjeh kompanije zavisi od sinergije svih sektora gdje je jako bitno razumjeti da pomažući drugima, pomažemo i sebi samima, jer doprinosimo uspjehu kako sektora tako i kompanije u cjelini.

Mišljenja sam da su muškarci i žene podjednako bitni na rukovodećim pozicijama, te da je dobro kada zajedno, svojim različitostima, oba pola doprinose uspjehu. Žene su neustrašive i sposobne da sagledaju situaciju iz više perspektiva.

Empatične su, znaju da saslušaju kolege i pozitivno utiču na druge građenjem međusobnog povjerenjenja. Iskustvo mi kaže i da zona komfora nije dobra, da su izazovne situacije neophodne za rast i motivaciju. Žene liderke to znaju i spremne su da preuzmu odgovornost, prenesu znanje na druge i što je jako bitno, stvore osjećaj pripadnosti i sigurnog okruženja.

Vođenje pogona, briga o dobijenim vinima je nešto što se bez ljubavi prema onom što radite teško realizuje. Posao tehnologa je dinamičan, izazovan, zahtijeva visoku koncentracija i fokus. Period berbe zahtijeva danonoćan rad, ali je osjećaj magičan kada dobijete finalan proizvod u koji ste uložili toliko sebe, truda i ljubavi

Danka Drakić Krstović, predsjednica Sindikata

Lični primjer kao model

Trenutno sam predsjednica Sindikata kompanije „13. jul - Plantaže”.

Završila sam osnovne studije hemijske tehnologije na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i master specijalizaciju iz oblasti kontrole kvaliteta na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. U „Plantažama” sam stalno zaposlena, sa radnim stažom od 15 godina.

Moj aktivizam i spremnost da se iskorači i bori za fundamentalna prava u svijetu gdje muškarci dominiraju, datira još od studentskih dana kada sam bila angažovana predstavnica svog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore.

Prije pozicije predsjednice sindikata koju sada pokrivam, obavljala sam odgovorne zadatke u Sektoru kontrole kvaliteta na odgovornim poslovima kontrole kvaliteta procesa proizvodnje grožđa, prerade i proizvodnje vina i žestokih pića.

Primijetila bih da je u svjetlu činjenice da aktuelni vremenski trenutak na nov način preispituje problematiku rodne ravnopravnosti, i to sa pravom naglašavajući potrebu da žena, odnosno njeni profesionalni i stručni potencijali, isključujući bilo kakvu rodnu diferencijaciju, budu u svijetu profesionalnog na potpun i kvalitetan način do kraja valorizovani, kompanija u kojoj radim primjer pozitivne prakse. Iz dosadašnjeg iskustva mogu da potvrdim da se nastoji da se u kompaniji u svim radnim procesima i sistemu funkcionisanja uvažava prirodnost i nužnost rodne ravnopravnosti i dodatno se ohrabruju inicijative žena i žensko liderstvo.

Biti liderka znači biti hrabra, spremna da preuzmeš odgovornost za kolektiv, za širu zajednicu. Hrabrost da iskoračiš i ličnim primjerom budeš model i paradigma i onima koji možda i nemaju dovoljno smjelosti da iskorače, ali koji bi upravo u vašem djelovanju u određenom trenutku mogli prepoznati vrijednosti kojima treba stremiti.

Zahvaljujući vjeri u bolje sjutra i spremnosti da se lično izborim za stavove koji su imali za cilj ostvarenje kolektivnog dobra, veliki broj kolega prepoznao je u meni taj potencijal i ukazao mi povjerenje, da se kroz rad u sindikalnoj organizaciji i u njihovo ime pokušam izboriti za veća prava svih radnika. Ovo je prije svega velika odgovornost i zahtijeva još veće zalaganje i uvijek postoji rizik da se ne opravdaju s pravom velika očekivanja kolega. Ovaj rizik sam svjesno prihvatila kada sam odlučila da se kandidujem za predsjednicu sindikata.

Danka Drakić Krstović, predsjednica Sindikata
Danka Drakić Krstović, predsjednica Sindikatafoto: 13. jul - Plantaže

Često se dešava da je pod pristiskom velike odgovornosti koju donosi liderska pozicija narušen balans privatnog i poslovnog, zato je veoma važno da postoji podrška i razumijevanje, kako kolega tako i porodice. Naglasila bih da sam u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu imala podršku i razumijevanje kolega i saradnika, na čemu sam im izuzetno zahvalna. Takođe bih istakla da i sa menadžmentom preduzeća imam kvalitetnu saradnju.

U svom radu rukovodim se francuskom poslovicom “Ništa ne raste ispod krošnje velikog hrasta” što ukazuje da liderstvo jeste važno, ali da je suštinski puno važnije uticati na podizanje svijesti saradnika i uvijek iznova stvarati prostor da se profilišu neke nove, buduće liderke. Suštinski je važno biti podrška mladim, kvalitetnim ljudima, pružiti im oslonac kako bi oni razvili svoje kvalitete, a na dobrobit zajednice koju zajedno gradimo.

Biti liderka znači biti hrabra, spremna da preuzmeš odgovornost za kolektiv, za širu zajednicu. Hrabrost da iskoračiš i ličnim primjerom budeš model i paradigma i onima koji možda i nemaju dovoljno smjelosti da iskorače, ali koji bi upravo u vašem djelovanju u određenom trenutku mogli prepoznati vrijednosti kojima treba stremiti

Vječito rađanje i nastajanje

Da bi flaša vina stigla pred potrošača, na dugom putu od vinograda preko podruma, potrebno joj je ukazati dužnu pažnju tokom cijelog proizvodnog procesa, jer su u njenom sadržaju utkana sva znanja i napori, ne samo vinogradara i vinara, već svih zaposlenih u „Plantažama“. Zašto je u našem jeziku, baš kao i u većini jezika na svijetu „loza“ – imenica ženskog roda, a „vino“ imenica srednjeg roda? Da li je to ono vječito rađanje i nastajanje? Možda je ženama bliže razumjeti koliko je pažnje i truda potrebno da loza dobro ponese i rodi grožđe, od koga treba nastati novo čedo – novo vino.

O tome najbolje može posvjedočiti ženski dio tima inženjerki i tehnologa u Plantažama. Od 86 vinarija, koliko ih je ukupno registrovano u Crnoj Gori, samo su dvije u vlasništvu žena koje, ujedno, aktivno učestvuju u samom procesu proizvodnje, dok u kompaniji „13.jul -Plantaže“ veći dio vinogradarsko-vinarskog tima čine žene. Pored direktorice, koja vodi sektor vinogradarsko-voćarske proizvodnje, u „Plantažama“ je zaposleno 25 inženjerki voćarstva i vinogradarstva, tj. od ukupnog broja. Takav je slučaj i u vinarskim podrumima gdje žene čine dvije trećine tima na čelu sa glavnim tehnologom.

“Vinogradarstvo se voli i ovaj poziv možda nije tipičan za ženu u Crnoj Gori. O vinogradima su nekada brigu vodili uglavnom naši očevi i đedovi. Danas je slika drugačija. Za nas je vinograd svakodnevica, ono što živimo i volimo. Početak svega su nauka i znanje, a za njima slijede iskustvo i praksa.To je red, rad i posvećenost. Posao jeste izuzetno zahtjevan i odgovoran, naročito kada imate u vidu činjenicu da vodite brigu o najvećem vinogradu u jednom komplesku u Evropi, uz nesebičnu podršku muškog dijela tima, sa kojima podjednako vodimo brigu o svakom čokotu i grozdu, nastojimo da iz godine u godinu obezbijedimo što bolji kvalitet grožđa u vinogradu“, objašnjava Milena Mugoša, direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje.

Neumorna posvećenost ovog tima u zajedništvu sa ženskim sastavom iz vinskih podruma svake godine podiže ljestvicu kvaliteta i konkurentnosti na tržištu.

13. jul – Plantaže
foto: 13. jul – Plantaže

„Vjerujemo da našim primjerom razbijamo patrijarhalne mitove o podjeli zanimanja na muška i ženska i svojim primjerom pokazujemo moć ženskog zajedništva, koji prije svega, pokreće velika ljubav i strast prema vinu. Na tom putu imamo bezrezervnu podršku muškog dijela tima, jer da bi se proizvelo dobro vino potreban je uigran tim koji svoj posao radi sa ljubavlju, gdje se podjednako osjeti i muška i ženska energija. I to je tako od kako smo kročili u ovu vinsku priču. Žene su uvijek bile prisutne i dale nemjerljiv doprinos razvoju crnogorskog vinogradarstva i vinarstva“, ističe Jelena Đaković, vođa tima tehnologa u „Plantažama“.

U manjoj mjeri nego danas žene su oduvijek bile prisutne, ali je njihova uloga u vinskom biznisu sve značajnija. Neumornom posvećenošću na promociji vina „Plantaža”, širenju vinske kulture u zemlji, jačanju tržišta, afirmaciji vinskog turizma i promociji Crne Gore kao visokokvalitetne vinske destinacije, uz umješnost u kreativnom marketingu i druga ženska lica „Plantaža” prepoznaju se kao istaknute figure u ovoj industriji.

Ove izvanredne žene ne samo da su dokazale svoje vještine u poslovanju, već su i inspiracija za nove generacije žena koje teže prepoznavanju svoje uloge u vinskoj industriji Crne Gore. Njihov zajednički cilj je promovisanje kvaliteta vina „Plantaža“ na svjetskoj sceni, što postižu svojim izvanrednim radom i posvećenošću. Njihova postignuća su snažan podsticaj za ravnotežu i jednakost među polovima u liderstvu, kako u vinskoj industriji tako i u širem društvu.

„Plantaže“ su prepoznate kao poslodavac koji ne pravi razliku u odnosu na pol, godine, vjersku ili nacionanu pripadnost. Svojim primjerom potvrđuju visoku profesionalnost žena na menadžerskim pozicijama u kompaniji, dajući time značajan doprinos uspostavljanju rodne ravnopravnosti i stvaranju poslovnog okruženja u Crnoj Gori koje pruža jednake prilike za sve članove društva. Komapanija će i u narednom periodu osnažiti i pružati punu podršku ženama na svim nivoima motivišući ih da jačaju svoj

13. jul – Plantaže
foto: 13. jul – Plantaže

Bonus video: