Vučinić: Svjedočimo eroziji međunarodnog humanitarnog prava

Održana diskusija "Hibridno ratovanje i novi izazovi za efikasnu zaštitu ljudskih prava"

2776 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda od samog početka fokusira se na prava raseljenih lica, a danas se cijeli svijet brine o njima.

To je tokom diskusije "Hibridno ratovanje i novi izazovi za efikasnu zaštitu ljudskih prava" kazao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

"Tema hibridnog ratovanja i njegovog uticaja na ugrožene grupe veoma je kontroverzna. U Crnoj Gori realizujemo projekte koji se tiču zaštite prava izbjeglica. Fokus nije samo na poštovanju međunarodnog humanitarnog prava, već i na zaštiti od torture i mučenja. Fokusirali smo se i na zabranu vraćanja raseljenih lica koje su pod budnim okom Zastitnika ljudskih prava", rekao je Bjeković.

On je kazao da Ombudsman pokušava da reguliše "dolazak migranata i azilanata po pravilima međunarodnog prava".

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak kazala je da Crveni krst "od samih početaka pruža pomoć izbjeglicama i raseljenim licima".

"Crveni krst vodi računa da se njihova osnovna prava u Crnoj Gori postuju. Psiho-socijalna podrška raseljenim licima jako je važna. Crveni krst se trudi da se upozna sa najsitnijim problemima tih grupa", rekla je Dubak.

Profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) Nebojša Vučinić kazao je da smo "svjedoci erozije međunarodnog humanitarnog prava".

"Na velika vrata se nažalost vraća princip sile. Prihvatam teoriju da je rat u ljudskoj prirodi. I povrh svega, i dok traje rat moraju se uvesti limiti, ne smije se sve dozvoliti. Pravila ratovanja neophodna su kako bi se uspostavila ograničenja i limiti. Suština je da ni u ratu nije sve dozvoljeno, ne bi li se ograničila vojna sila...", rekao je Vučinić.

On je kazao da je "svako dužan da poštuje pravila međunarodnog humanitarnog prava".

"Kada je riječ o sukobu u Gazi činjenica je da je Hamas izvršio agresiju i prekršio sve međunarodne akte. Izrael je upotrijebio prekomjerenu silu", ocijenio je profesor Vučinić.

Bonus video: