Monstat: Popis počinje 3. decembra, osuđujemo pokušaje obmana javnosti kroz pogrešno interpretiranje izjava

Iz Monstata su kazali da je na konferenciji za medije održanoj danas, direktor te institucije Miroslav Pejović, govoreći o softveru, jasno naveo da je Uprava za statistiku samoinicijativno, sopstvenim kapacitetima izradila tehničku specifikaciju (projektni zadatak) za softver

19904 pregleda 59 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Monstat
Foto: Monstat

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je večeras da Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počinje 3. decembra.

"Uprava za statistiku obavještava javnost da je, nakon odluke Vlade na elektronskoj sjednici, početak Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova odložen za 3. decembar 2023. godine", ističe se u saopštenju Monstata.

Oni su dodali da je na konferenciji za medije održanoj danas, direktor Monstata Miroslav Pejović, govoreći o softveru, jasno naveo da je Uprava za statistiku samoinicijativno, sopstvenim kapacitetima izradila tehničku specifikaciju (projektni zadatak) za softver.

Poručili su da je tom prilikom Pejović rekao da će ovaj samoinicijativni projektni zadatak dati kao predlog Vladinoj komisiji, za koju iz Monstata očekuju da će biti ubrzo formirana i koja će dalje procijeniti da li je ta specifikacija odgovarajuća.

"Osuđujemo sve pokušaje obmana javnosti kroz pogrešno interpretiranje izjava, kao i stvaranje tenzija i politizaciju Popisa stanovištva, domaćinstava i stanova 2023. godine", zaključuje se u saopštenju Monstata.

Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i član Predsjedništva DPS-a, poručio je da je Pejović danas priznao da je Sporazum o popisu, koji je predsjednik Vlade Milojko Spajić potpisao sa opozicijom - brutalno prekršen, i to upravo od strane Monstata.

Bonus video: