Predstavili novi program protokola nadzora nad dijabetesom

“Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika bazira se na godišnjem sistematskom pregledu oboljelog od dijabetesa u savjetovalištu za dijabetes”, rekli su iz Instituta

3395 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) predstavio je novi program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika koji se bazira na godišnjem sistematskom pregledu oboljelog od te bolesti u savjetovalištu za dijabetes.

Navodi se da je IJZ uz podršku Ministarstva zdravlja i u saradnji sa magazinom Medical CG organizovao predavanja za zdravstvene radnike i saradnike u okviru kojeg je predstavljen novi program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori.

Kako se dodaje, taj program je osmislio, izradio i dizajnirao tim zaposlenih u IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da se u novembru obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je mjesec i da je IJZ, sa ciljem unapređenja zdravstvene zaštite osoba sa dijabetesom, predstavio reafirmisani holistički pristup osobi sa dijabetesom.

Savjetovališta za dijabetes domova zdravlja će, kako se pojašanjava, biti okosnica tog pristupa kroz program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika, u kome je dijabetičar centralna figura zdravstvene zaštite.

“Program protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika bazira se na godišnjem sistematskom pregledu oboljelog od dijabetesa u savjetovalištu za dijabetes”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, funkcionisanje programa ostvaruje se upotrebom aplikacije softvera sistematskog pregleda oboljelog od dijabetesa, i ima za cilj unapređenje praćenja osoba sa dijabetesom kroz sistematske preglede.

“Sistematski pregled obuhvata anketu, laboratorijske analize i pregled”, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da je zdravstvenu pomoć zbog dijabetesa ove godine ostvarilo više od 22 hiljade oboljelih, dok se prošle godine zbog dijabetesa ljekarima obratilo skoro 28 hiljada oboljelih.

“Na taj broj nažalost mora se dodati između 15 hiljada i 23 hiljade oboljelih osoba kojima dijabetes još nije otkriven”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da obim ugroženosti crnogorskog društva sem broja oboljelih, jako ilustruju obrađeni podaci u Registru šećerne bolesti.

“Preko 90 odsto oboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori ima dijabetes tipa 2, dok od tipa 1 boluje oko osam odsto oboljelih”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da analize podataka iz prijava Registra skreću pažnju da 80 odsto oboljelih ima povećanu tjelesnu težinu, dok je 40 odsto fizički neaktivno.

Iz IJZ su rekli da komplikacije dijabetesa ima oko devet odsto oboljelih u trenutku kad im se dijabetes otkrije.

Oni su naveli da podaci iz prijava se odnose na vrijeme kad je postavljena dijagnoza dijabetesa i određuju karakteristike obolijevanja od dijabetesa u Crnoj Gori unazad skoro 70 godina pa do danas.

“Nažalost negativne navike i tradicije u društvu koje utiču na zdravlje i dalje ostaju duboko ukorenjenje, tako da je osam odsto (252) novooboljelih od dijabetesa u 2021. godini bilo hospitalizovano zbog dijabetesa ili kardiovaskularne bolesti”, kazali su iz IJZ.

Prema njihovm riječima, važan segment programa je automatski prenos informacija o terapiji, komplikacijama dijabetesa i laboratorijskim nalazima iz sistema primarne zdravstvene zaštite.

To će, kako se dodaje, značajno olakšati praćenje stanja pacijenata i poboljšati koordinaciju između različitih zdravstvenih ustanova.

Navodi se da će tako prikupljeni podaci dati savremene godišnje indikatore zdravstvene zaštite oboljelih za što uspješnije sprovođenje zdravstvene politike.

Iz IJZ su rekli da su u cilju predstvaljanja novog programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika, organizovane tri radionice u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju, kojima je prisustvovalo ukupno 224 učesnika.Predstavili novi program protokola nadzora nad dijabetesom

Bonus video: