"Ozon" uputio Šaranoviću inicijativu za formiranje posebne jedinice za borbu protiv ekokriminala

Oni su naglasili da aktuelna Vlada ističe posvećenost životnoj sredini i da vjeruju da će njihovu inicijativu razmotriti na adekvatan način

3373 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Ozon
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Ozon

Ekološki pokret "Ozon" uputio je Ministru unutrašnjih poslova Darku Šaranoviću, inicijativu za formiranje posebne jedinicu za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

Oni smatraju da je jedino tako moguće prevazići podijeljenost nadležnosti inspekcijskih organa, koji, taj prostor, kako kažu, zloupotrebljavaju za izbjegavanje sprovođenja kaznenih mjera, čime se obesmišljava cijeli sistem.

"Neefikasnost primjene važećih zakona djeluje podsticajno za razvijanje ekokriminala, a štete koje su prouzrokovane imaju ogromne ekonomske posledice, kako u kontekstu životne sredine tako I javnog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da aktuelna Vlada ističe posvećenost životnoj sredini i da vjeruju da će njihovu inicijativu razmotriti na adekvatan način.

"Da ćemo imati mogućnost da učestvujemo u dijalogu oko nadležnosti jedinice za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, jer naše bogato iskustvo sa terena želimo kao i uvijek staviti u korist javnog interesa", kazali su oni.

Istakli su da pojave poput nelegalnog odlaganja različitih vrsta otpada, pa i opasnog, nelegalne eksploatacije šumskog i riječnog materijala, krivolova. trgovine zaštićenim vrstama, namjerno izazvanih požara, korupcije, devastacije prostora divljom gradnjom, zađađenja vode, vazduha i zamljišta, što se dešava čak i u zaštićenim područjima, najbolji je dokaz, da državni I lokalni inspekcijski organi i čuvarske službe, kako kažu, nisu na odgovarajućem nivou i da nemaju kapacitet da zaštite prirodna bogastva

Poručili su da je jasno da se jedino formiranjem Jedinice za sprečavanje ekokriminala i zaštitu životne sredine može dati institucionalni sistemski odgovor.

"Takođe, formiranjem ovakve jedinice otvara se prostor za regionalno i internacionalno umrežavanje u borbi protiv ekokriminala, što je potreba i pravi način unapređenja saradnje, koja će pozitivno uticati I na proces evropskih integracija u regionu Zapadnog Balkana", dodali su.

Istakli su da nemaju želju da prave razliku između kriminalnih aktivnosti, ipak upozoravaju da je ekokriminal u Crnoj Gori, po njima premašio i trgovinu narkoticima, te da, kako kažu, "šljunkarski" i "krivolovački" klanovi izazivaju ogromne ekonomske posledice po društvo .

"Nadamo se da će Vlada, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznati opravdanost ove inicijative i da ćemo konačno imati konkretan korak ka zaštiti javnog interesa i prirodnih resursa Crne Gore", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: