Klinika za ORL Kliničkog centra dobila audiometrijsku kabinu

Audiometrijske kabine se koriste za ispitivanje sluha, kada je potrebno da se odredi osjetljivost ili oštećenje sluha pacijenata na različitim frekvencijama

2490 pregleda 1 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Klinici za otorinolaringologiju (Klinika za ORL) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) donirana je audiometrijska kabina, tzv. tiha soba, čija je ukupna vrijednost blizu 9.000 eura.

Audiometrijske kabine se koriste za ispitivanje sluha, kada je potrebno da se odredi osjetljivost ili oštećenje sluha pacijenata na različitim frekvencijama. Da bi audiometrijski test bio što precizniji, potrebno je da pacijent bude zvučno izolovan od spoljnih uticaja, pojasnili su iz KCCG-a. Naročito je važan kod osjetljivijih grupa pacijenata - adolescenata, lica iz nasilja...

"Zahvaljujem se u ime Klinike za ORL što je kompanija Farmegra prepoznala potrebe naših pacijenata i obezbijedila nam ovu vrijednu donaciju. Donirana kabina predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite koju pružamo našim pacijentima. Ovom kabinom prvi put obezbjeđujemo adekvatne uslove za audiometriju koji zahtijevaju apsolutnu tišinu. Audiometrija može otkriti potencijalne probleme sa sluhom ili upućivati na potrebu za daljim ispitivanjem. Naš cilj je da se pacijentu što preciznije utvrdi eventualno oštećenje, stepen i vrsta oštećenja i blagovremena dalja dijagnostika i liječenje. Klinika za ORL ostaje posvećena pružanju vrhunske zdravstvene zaštite i unaprjeđenju medicinske struke u Crnoj Gori”, ističe direktorica Klinike za ORL Slavica Đurović.

ORL donacija
foto: KCCG

Ivana Mićević Manojlović, načelnica Odjeljenja za otologiju i audiologiju Klinike za ORL, navodi da je do početka novembra urađeno 2.653 tonalnih audiometrija, zatim audiometrije sa F/S 569, timpanometrija 1.513 i propisan 871 slušni aparat.

„Podatak da je do novembra 2023. godine u audiološkoj ambulanti pregledan 1.041 pacijent, urađene 32 instilacije (ukapavanje) lijeka kroz bubnu opnu, 234 kalorimetrije, 321 pozicioni test, 493 repozicionih manevara, dovoljno govori o značaju preciznijeg određivanja praga sluha kod pacijenata prije pomenutih procedura. Uz punu podršku naših prijatelja nastavićemo da unaprjeđujemo kvalitet zdravstvene zaštite našim pacijentima i da održimo visoke standarde u oblasti otorinolaringologije“, naglašava Mićević Manojlović.

Bonus video: