Uprava za vode predstavila novi vodni informacioni sistem

Direktorica Uprave za vode Vesna Bajović rekla je da će im VIS pomoći da bolje prate i zaštite vodne resurse, istovremeno pružajući tačne i kvalitetne podatke građanima i građankama kao i privredi

3900 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MPVŠ
Foto: MPVŠ

Uprava za vode predstavila je danas novi vodni informacioni sistem (VIS), jedinstvenu bazu podataka o površinskim i podzemnim vodama, čiji je cilj da obezbijedi čvrstu osnovu za održivo upravljanje vodnim resursima u Crnoj Gori.

Direktorica Uprave za vode Vesna Bajović rekla je da će im VIS pomoći da bolje prate i zaštite vodne resurse, istovremeno pružajući tačne i kvalitetne podatke građanima i građankama kao i privredi.

„Jer digitalna transformacija proizilazi upravo iz njihovih potreba i radi se za njih”, dodala je Bajović.

Kako se navodi, baza podataka o vodnim tokovima, rijekama, prisustvu podzemnih voda i drugim hidrološkim karakteristikama autorizovanim korisnicima omogućava da dobiju informacije o konkretnim lokacijama, identifikuju rizike od poplava, zone zaštite izvorišta, položaj i uticaj industrijskih objekata i deponija.

Bajović je kazala da vjeruje da su kreirali alat od neprocjenjive koristi za privrednike i građane.

„Investitori mogu precizno procijeniti izvodljivost projekata, uzimajući u obzir hidrološke faktore, dok građani mogu dobiti važne informacije o tome da li je određena lokacija pogodna za gradnju, s obzirom na rizik od poplava i druge vodne karakteristike”, pojasnila je Bajović.

Kako je navela, put ka digitalnoj transformaciji Uprave za vode morao jke krenuti od samog početka - reorganizacije administracije i prostora, kao i da je u implementaciji VIS-a dobijena podrška Ministarstva javne uprave.

Bajović je zahvalila ekspertima kompanije WIN soft od kojih su dobili značajnu stručnu i tehničku podršku prilikom izrade VIS-a.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, kazao je da je država obavezna da zaštiti vode, da ih čuva za sadašnje i buduće generacije.

Prema njegovim riječima, VIS im pruža moćan alat za ostvarivanje tog cilja.

Joković je naveo da VIS omogućava transparentnost, efikasnost i saradnju na nivou „koji ranije nismo mogli ni da sanjamo“.

„Taj sistem će nam pomoći da bolje razumijemo dinamiku naših rijeka, jezera i vodnih izvora. Omogućiće nam da identifikujemo i reagujemo na potencijalne prijetnje, a podržaće različite segmente društva u razvoju i boljem i kvalitetnijem planiranju i projektovanju“, rekao je Joković.

On je dodao da se regionalni, nacionalni i lokalni korisnici voda i zemljišta, službe za spasavanje, poljoprivrednici, eksperti za zaštitu životne sredine, pa i drugi zainteresovani subjekti, mogu služiti podacima na jednom mjestu.

„Ovakav sistem može da povezuje sve institucije koje se bave upravljanjem vodama na nacionalnom ili regionalnom nivou“, naveo je Joković.

On je rekao da Vlada i Ministarstvo ostaju posvećeni daljem unapređenju stanja u oblasti voda.

U saopštenju se navodi da je danas predstavljena prva fazu projekta, koja se koristi u Upravi za vode, a druga faza kreće naredne godine kada će se obezbijediti automatizacija razmjene podataka sa institucijama u Crnoj Gori i nakon koje će VIS biti dostupan i široj javnosti.

Bonus video: