Sindikat sudstva: Ustavni sud i dalje ignoriše našu inicijativu

Sindikat traži da se preispita da li postoje elementi diskriminacije u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast uprave i pravosuđa. Kazali da će, ako sud pozitivno odgovori, podnijeti krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Damjanovića

4081 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dejan Đukić, predsjednik Sindikata sudstva Crne Gore, kazao je da Ustavni sud ignoriše njihovu inicijativu, podnijetu 23. marta, kojom su tražili da se preispita da li postoje elementi diskriminacije u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast uprave i pravosuđa, a odnose se na jednako postupanje prema zaposlenima.

"Konkretno, ovo se odnosi na zaposlene i članove sindikata kojima je uskraćeno pravo na obračunavanje dodataka na zaradu i stambene probleme, a koje tim ugovorom dato članovima Sindikata uprave i pravosuđa", saopštio je Đukić.

Kaže da je Sindikat sudstva, kao reprezentativni i "jedini kredibilni predstavnik" zaposlenih u sudovima u Crnoj Gori, "u potpunosti zaobiđen".

"Kao rezultat ovakvih zakulisnih radnji dobili smo kolektivni ugovor koji je potpisala Vlada Crne Gore i Sindikat uprave i pravosuđa, koji je to uradio u ime zaposlenih koji nijesu njegovi članovi. Sindikat sudstva je ubijeđen da će Ustavni sud pravilno cijeniti sve naše argumente koje smo istakli u Predlogu za ocjenu ustavnosti i da će ovaj ugovor staviti van snage, odnosno proglasiti ga neustavnim", dodaje Đukić.

Poručuje da Sindikat sudstva traži jednaka prava za sve zaposlene.

Naglašava da odluku Ustavnog suda, otkako je inicijativa podnijeta, čeka 15.000 zaposlenih u upravama i pravosuđu.

Ukazuje da su bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević potpisali GKU 14. februara ove godine, samo za članove Sindikata uprave i pravosuđa.

Đukić je rekao da smatraju da je taj ugovor "protivustavan, protivzakonit i protiv MOR-a".

"U slučaju pozitivnog odgovora, Sindikat sudstva podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića. Ovim ugovorom ujedno su poniženi i sa koeficijentom samostalni referenti u sudstvu i tužilaštvu", zaključuje.

Bonus video: